L’Associació de Naturalistes de Girona (ANG) participa al Giving Tuesday amb “La Manduca No Caduca”

16/11/2017 - 11:17

Amb aquesta acció es vol donar un impuls a la campanya durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que enguany se celebrarà del 18 al 26 de novembre de 2017. També es vol continuar la tasca de “La Manduca No Caduca” al llarg del 2018.

L’objectiu essencial d’aquesta iniciativa és evitar les pèrdues alimentàries que es produeixen al llarg de la cadena alimentaria, generant consciència i fent accions per reduir el malbaratament a les llars, als supermercats i botigues, i al mateix camp.
 
El Giving Tuesday, és un moviment a nivell mundial per incentivar i multiplicar les bones accions. És una alternativa solidària al Black Friday i al CyberMonday, que promouen compres abans de Nadal, i té l’objectiu de dedicar un dia internacional a celebrar l’acció de donar, ja siguin aliments, diners, temps a través del voluntariat, objectes de segona mà, etc.
 
És una campanya global que vol promoure la cultura solidària, de la mà d’entitats sense ànim de lucre i de la ciutadania. Va sorgir el 2012 als Estats Units i actualment ja arriba a més de 70 països.
 
Dades sobre el malbaratament alimentari
 
L’estudi de la FAO Global food losses and food waste ha cridat l’atenció sobre el fet que cada any 1300 milions de tones de menjar (un terç del produït al món) es perden o malbaraten.
  • Europa llença 89 milions de tones anuals de restes alimentàries, equivalent a 179 kg per persona i any.
  • Les llars espanyoles llencen un 18% dels aliments que compren, amb un cost de  fins a 240 euros anuals.
  • A Catalunya s’ha calculat que llencem uns 35 kg de menjar per persona i any.  Un 60% del malbaratament es produeix a les llars, més que a la restauració i la distribució d’aliments.

 

Relacionats

Notícia

Aquest 2023 s’hi han implicat un total de 24 entitats i part del veïnat, amb més de 333 persones als 5 districtes, el doble de participants que l’any anterior. Un total de 2.671 kg de taronges s’han transformat en melmelada de taronja amarga i s'han convertit en 11.000 pots de 160g. També s’han organitzat 18 tallers sobre sostenibilitat, emergència climàtica i aprofitament alimentari amb la participació de 300 persones d’11 associacions i entitats.

Notícia

Una quinzena de centres transmeten l'ensenyament d'aquesta tècnica.

Notícia

Prop de 60 persones participen en la darrera jornada del Compromís Barcelona Plàstic Zero, on es van compartir bones pràctiques i diferents organitzacions de la ciutat van poder teixir aliances entre elles. L'Ajuntament de Barcelona ofereix una reducció del preu públic de recollida de residus comercials en cas d'aplicar accions de reducció o eliminació dels plàstics d'un sol ús.

Butlletí