500 milions d'euros per a combatre el canvi climàtic i promoure l'estalvi i eficiència energètica

El BEI, Caixa Catalunya i “la Caixa” signen un conveni per finançar el programa d'energia i canvi climàtic de la Diputació de Barcelona
Sostenible.cat
15/04/2010 - 00:00

El Banc Europeu d'Inversions (BEI), Caixa Catalunya i "la Caixa" han signat aquest dijous un acord pel qual es comprometen a finançar el Programa d'energia i canvi climàtic de la Diputació de Barcelona, per valor de 500 milions d'euros. En concret, el BEI hi aportarà 250 milions d'euros, les caixes, 125 milions d'euros entre les dues, i la resta, fins als 500 milions, els aportaran les empreses adjudicatàries dels projectes.

Amb aquest acord s'obren ara dues línies de crèdit destinades a finançar, per exemple, la instal·lació de panells d'energia fotovoltaica i altres tipus d'energia renovable als edificis públics, realitzar inversions per millorar la seva eficiència energètica, o renovar l'enllumenat públic i la xarxa de semàfors. Podrà tractar-se d'inversions patrocinades per entitats públiques, principalment ajuntaments, o privades adjudicatàries de concessions d'inversió pública.

El programa d'energia i canvi climàtic de la Diputació de Barcelona s'emmarca en l'anomenat Pacte dels Alcaldes/esses, una iniciativa promoguda per la Comissió Europea a la qual ja s'han adherit més de 130 ajuntaments de la província de Barcelona amb el compromís de fer seus els objectius del ‘triple 20' (20% de reducció de les emissions de CO2, 20% d'ús de renovables i 20% de millora energètica) per al 2020.

"La Diputació de Barcelona va veure en el Pacte d'Alcaldes/esses una oportunitat molt important perquè els governs locals lluitessin contra el canvi climàtic", ha explicat Joan Antoni Baron, diputat de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, durant l'acte de signatura de l'acord, "una iniciativa que, des d'Europa, apostava decididament pel món local".

La Diputació de Barcelona, a través de l'Àrea de Medi Ambient, impulsa el Pacte d'Alcaldes/esses i ofereix suport tècnic i econòmic als ajuntaments que s'hi adhereixen, ajudant-los a redactar, en el termini màxim d'un any, un Pla d'Acció d'Energia Sostenible (PAES), fent un inventari d'emissions de gasos d'efecte hivernacle (GEH) i identificant quines línies d'actuació poden seguir per promoure l'estalvi d'energia als seus municipis. En el període 2008-2009, la Corporació ha destinat 2 milions d'euros per a la contractació de la redacció de PAES dels municipis signants del pacte. "Si els més de 130 municipis de la província adherits al pacte assoleixen els seus objectius, aconseguirem una reducció de 4 milions de tones de CO2 anuals en l'horitzó del 2020", ha remarcat Baron.

(P)

A favor del medi, però també de l'economia verda
El diputat de Medi Ambient ha volgut destacar també que aquest acord de finançament no només ajudarà a combatre el canvi climàtic, sinó que també afavorirà la creació de "fins a 5.000 llocs de treball directes i estables". En aquest sentit, Carlos da Silva, vicepresident del BEI, ha assegurat que "aquest acord és la millor demostració de que és possible la inversió pública i privada en un mateix projecte amb l'objectiu a curt termini de crear ocupació i, a llarg termini, augmentar la competitivitat gràcies a l'estalvi i eficiència energètica".

Da Silva ha elogiat el paper que està jugant la Diputació de Barcelona en la promoció i suport del pacte entre els seus municipis, fent al mateix temps d'interlocutora davant les institucions europees per facilitar l'aplicació de les mesures que proposa el Pacte d'Alcaldes/esses. "El de la Diputació de Barcelona és un model únic, el que ens ha permès per primer cop aplicar a gran escala un projecte vinculat al Pacte d'Alcaldes", ha explicat Da Silva, "i és un cas que mostrarem a la resta d'Europa com exemple d'organització i treball en xarxa".

Finalment, Antoni Fogué, president de la Diputació de Barcelona, ha assegurat que amb la signatura d'aquest acord també es signava "la garantia de que el Pacte d'Alcaldes/esses, les seves mesures, són reals i es duran a terme".

--
També a Sostenible.cat...
Europa aplaudeix la feina de la Diputació de Barcelona a la cimera de Copenhaguen
"Les grans polítiques ambientals acaben passant sempre pels ajuntaments", entrevista a Joan Antoni Baron sobre el Pacte d'Alcaldes/esses.

Més informació:
Especial sobre el Pacte d'Alcaldes a Sostenible

Un nou paradigma de la gestió local: l'autofinançament de la sostenibilitat energètica

Un dels problemes estructurals que han d'afrontar els ajuntaments a l'hora d'executar les accions que han dissenyat per als seus Plans d'Acció d'Energia Sostenible (PAES) és la manca de recursos de finançament. Les inversions necessàries, que són considerables, resultaran difícils d'assumir pels ens locals en els pro­pers exercicis pressupostaris, tant per la migradesa de recursos propis, especialment en el context actual de crisi econòmica, com per les limitacions legals imposades a la seva capacitat d'endeutament.

En aquest sentit, l'Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona organitza aquest dimarts 20 d'abril una jornada per explicar les 20 propostes de suport econòmic, jurídic i contractual, tècnic i de comunicació disponibles per als ajuntaments com a resultat de l'acord signat amb el BEI, Caixa Catalunya i "la Caixa". Més informació.

AdjuntMida
Image icon Acte de signatura de l'acord25.38 KB