777 activitats a Catalunya per celebrar la V Setmana Europea de la Prevenció de Residus

Font: Departament de Territori i Sostenible
18/11/2013 - 00:00

L'Agència de Residus de Catalunya (ARC), en coordinació amb 35 regions de 19 països, organitza del 16 al 24 de novembre la cinquena Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR) 2013. Durant aquests dies se celebraran més de 12.500 activitats arreu d'Europa (1.700 més que en l'edició de 2012), de les quals 777 es faran a Catalunya (223 més que en l'edició de 2012). L'objectiu és organitzar durant una mateixa setmana accions de sensibilització sobre la prevenció de residus. En concret:

  • Donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria;
  • Fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu d'Europa;
  • Fer públic les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus
  • Fer canviar el comportament quotidià dels europeus (consum, produdcció, etc);

A Catalunya hi participen 167 entitats, entre administracions públiques, associacions, empreses, escoles, universitats i altres institucions, amb accions que van de l'intercanvi de roba, sabates, llibres (bookcrossing) o joguines de segona mà, a tallers de reutilització i reaprofitament de mobles, objectes i aparells, recollida d'excedents de supermercats per a la reducció del malbaratament alimentari, tallers de compostatge, o operacions de neteja als boscos.

Podeu consultar a aquest enllaç totes les activitats per demarcacions, municipis, tipus d'activitat, nom de l'entitat organitzadora, tipus d'entitat, públic a qui van dirigides i eixos temàtics.

Dia temàtic de la reutilització
Com cada Setmana Europea de la Prevenció de Residus, s'ha organitzat un Dia Temàtic de Prevenció, el passat dissabte 16 de novembre, quan es van realitzar 95 activitats, entre elles 49 mercats intercanvi o de segona mà i un seguit de tallers de prevenció, reutilització, reparació i reparatons (maratons de reparació).

Activitats destacades

A la demarcació de Barcelona:

Projecte Escola Impremta, d'Arts Gràfiques Orient, de l'Hospitalet de Llobregat. Els excedents de la impremta s'usen com a material per a l'assignatura de Plàstica de 20 escoles. Presenta els resultats al Blanc Festival de Disseny Gràfic de Vilanova i la Geltrú.
Projecte per reduir residus i reutilitzar aparells informàtics de la Universitat Politècnica de Barcelona. Menció al Premi Disseny pel Reciclatge 2013.
Mercat d'intercanvi entre alumnes de cicle mitjà de primària a les escoles de Vic. Ajuntament de Vic.
Neteja al bosc. Un ciutadà de Rubí, sota la iniciativa "Caçador de Trastets", organitza una operació de neteja al bosc, en el marc de l'European Clean Up Day,  el 24 de novembre.
Pont Solidari, de la Fundació del Banc de Recursos.  Reutilització de recursos per entitats socials i projectes de cooperació amb el tercer món via online.
Gratifira i Reparató, de l'Ajuntament de Viladecans. Mercat d'intercanvi  i mostra de reparació d'aparells elèctrics i electrònics a la deixalleria, que té un projecte per vehicular la reutilització d'objectes cap a la botiga de segona mà de Solidança.
Taller Infinitloop, de l'Associació TarpunaMostra la creació d'un embolcall de regals fet per empreses d'inserció. Menció al Premi Disseny pel Reciclatge 2013.

A la demarcació de Tarragona:
Projecte Mobles Solidaris, de l'Ajuntament de Valls. Reutilització de mobles per a entitats socials locals.
Presentació de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus als instituts, de l'Ajuntament de Salou. Tallers amb materials reutilitzats, eines informàtiques per a la prevenció de residus de paper a l'administració, servei de reutilització i reaprofitament de mobles, objectes i aparells, i tallers de reciclatge a les escoles.

A la demarcació de Girona:
Acció d'operació de neteja Desembruta al Daró, de l' Ajuntament de la Bisbal d'Empordà. Emmarcat en l'European Clean Up Day.

A la demarcació de Lleida:
Recollida d'excedents alimentaris en supermercats de proximitat per al Banc dels Aliments de Lleida, amb la col·laboració de Caprabo.

A la demarcació de les Terres de l'Ebre:
Inauguració de l'Associació La Segona Volta, de creació de llocs de treball a partir del tractament i de la comercialització de productes recuperats. Activitat diversa a Roquetes.

El Projecte LIFE EWWR+ (2013 - 2017)
La Setmana Europea de la Prevenció de Residus està coordinada per l'Associació de Ciutats i Regions per al Reciclatge i la Gestió Sostenible de Recursos (ACR+), de la qual Catalunya n'és membre a través de l'ARC.  La Unió Europea finança bona part de la iniciativa a través del Projecte LIFE+ EWWR, on hi destinarà uns 2 milions d'euros en el període 2013-2017. El projecte el coordina l'ACR+ amb 4 socis: l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), l'Institut Brussel·lès de Gestió del Medi Ambient (IBGE-BIM), a Bèlgica; l'Agència Nacional Hongaresa de Gestió de Residus (OHÜ), a Hongria; i l'Associació Internacional per la Comunicació Ambiental (AICA), a Itàlia.

Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí