Castellar participa del projecte Vallès Industrial, que inclou l'economia circular

07/07/2018 - 08:33

Fomentar l’ecodisseny i l’economia circular, impulsar la innovació i la indústria 4.0 i potenciar uns polígons industrials més sostenibles són els principals reptes de Castellar del Vallès en el marc del projecte Vallès Industrial, que té per objectiu potenciar el disseny i la innovació industrials del Vallès Occidental.

Es tracta d’una aposta conjunta impulsada amb els municipis de Sabadell, Barberà del Vallès i Sant Quirze del Vallès i la Fundació de Disseny Tèxtil (FUNDIT), la Fundació Parc Taulí i la Universitat Autònoma de Barcelona que s’emmarca dins els quatre Projectes d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) de l’àmbit metropolità de Barcelona aprovats per la Generalitat de Catalunya.

El Teatre Principal de Sabadell va acollir l’acte de presentació d’aquest projecte, que va comptar amb l’assistència de l’alcalde de Castellar, Ignasi Giménez i del 1r tinent d’alcalde, Joan Creus.

La iniciativa parteix de l’estudi previ dels municipis i planteja un pla per posicionar el Vallès com a impulsor especialitzat en la innovació i el disseny en els sistemes industrials. Entre d’altres, aquest projecte vol fomentar el suport a la cultura emprenedora i la descoberta de noves tecnologies i nous productes i serveis en l’àmbit de la innovació i el disseny aplicat a la indústria, amb l’objectiu final d’aconseguir professionals qualificats i un territori amb competències reforçades en aquest àmbit.

El cost total del Projecte Vallès Industrial és de 3,1 milions d’euros, serà cofinançat per la Generalitat i rebrà una subvenció d’1,5 milions d’euros d’Europa per desenvolupar diferents operacions.

Així, la FUNDIT serà l’executora de l’operació Tecnodisseny: club de talent i innovació. Es tracta d'un conjunt d'accions que permetrà la construcció d’un centre per al disseny i la innovació. El centre té l'objectiu de formar els joves estudiants de l'economia 4.0 específicament en Strategic, Business & Product Design.

Per la seva part, la Universitat Autònoma de Barcelona crearà un Observatori d’intel·ligència competitiva adreçat a les empreses per tal que estiguin informades de l'evolució del sector i de la competència. D'aquesta manera, les empreses disposaran d'una eina personalitzable, que els permetrà rebre informació ajustada al seu perfil, de forma automàtica, i finalment poder utilitzar aquesta informació.

D’altra banda, la Corporació Sanitària Parc Taulí desenvoluparà l’operació “El disseny i la innovació industrials al servei de l’envelliment actiu al Vallès”. Es crearà l’espai de trobada Gent Gran LAB entre les empreses, professionals del disseny i persones usuàries de productes o serveis per crear sinèrgies que potenciïn la transferència tecnològica al parc empresarial i industrial del Vallès i així es puguin crear nous productes per a la millora de l'envelliment actiu i la salut de la població de gent gran.

Per últim, la quarta operació rep el nom d’Impuls de l’economia circular als sistemes industrials i serà executada per l’Ajuntament de Sant Quirze. L'economia circular proposa un model de desenvolupament que permet revaloritzar el recursos sobrants que generen les empreses.

El projecte Vallès Industrial ha pogut accedir als fons europeus gràcies al nivell d’especialització requerit com a una condició imprescindible per presentar-se a la convocatòria d’ajuts en el marc de l’Estratègia d'Especialització Intel·ligent en Investigació i Innovació o RIS3 (Research and Innovation Smart Specialisation Strategy) de la Comissió Europea.

Mitjançant els PECT, la Generalitat ha definit  diferents àrees del territori català que rebran un total de 50 milions d’euros procedents del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020. La convocatòria preveia destinar un import de fins a 20 milions d’euros per als PECT de l’àmbit metropolità de Barcelona i un import de fins a 30 milions d’euros per als PECT de fora d’aquest àmbit.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Acte
26/10/2018 - 09:00
Biblioteca Mestre Martí Tauler, Rubí
Acte
08/02/2018 - 15:00
Consell Comarcal Del Valles Occidental Ctra. Nacional 150, km15 N41.555144 E2.05969 08227 Terrassa
Notícia
La candidatura de Catalunya ha guanyat el procés per a acollir l’edició de l’any 2020 del Circular Economy Hotspot, una trobada internacional de governs, empreses i organitzacions, on els països mostren les seves polítiques i accions encaminades cap al desenvolupament de l’economia circular. Així, Catalunya podrà ser la seu d’aquesta important trobada i mostrar a la resta de països participants totes les iniciatives i projectes que promouen l’economia circular, tant des de l’administració pública, com des de l’àmbit privat i no governamental.

Butlletí