Catalunya redueix les emissions de CO2, però segueix lluny de complir amb Kyoto

Medi Ambient i Habitatge concedirà subvencions per promoure accions de sostenibilitat local
Redacció
15/07/2008 - 00:00

Les emissions de gasos amb efecte hivernacle es van reduir un 3,6% l'any 2006 a Catalunya, gràcies bàsicament a una disminució rellevant dels gasos derivats del tractament de residus, les emissions dels sectors difusos i de les instal·lacions que tenen drets d'emissió assignats. Les dades han estat presentades pel conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, qui ha anunciat que la conselleria concedirà subvencions per promoure accions de sostenibilitat local per millorar aquests resultats.

Durant l'any 2006 Catalunya va emetre 57,019 milions de tones de diòxid de carboni (CO2) o gasos equivalents, un 3,6% menys de les emissions de 2005. Però malgrat aquesta favorable evolució, l'augment experimentat respecte als anys base -1990 per al CO2 i altres gasos i 1995 per als HFC- ha estat del 41%, quatre punts per damunt del que estableix el Pla Nacional d'Emissions de l'estat espanyol per fer front als compromisos del Protocol de Kyoto.

Millora el tractament dels residus
Per sectors, les emissions que més s'han reduït són les derivades del tractament i l'eliminació de residus, que baixen un 24,6% respecte l'any 2005. Les 186 instal·lacions incloses en la Directiva de comerç d'emissions van emetre 0,208 milions de tones (Mt) de CO2 menys de les assignades i l'anomenat sector difús va disminuir les emissions en 1,841 Mt, és a dir, un 4,7% menys.

(F)

També hi ha hagut una gran davallada d'1,430 Mt de CO2 respecte l'any 2005 en les emissions procedents del processament d'energia- sector energètic, industries manufactureres, construcció i transport-, però l'increment global del sector respecte l'any base encara és del 63%. Unes dades que, segons el conseller Baltasar, "no impliquen un canvi de tendència consolidada", per la qual cosa, "no podem caure en l'autocomplaença".

Subvencions a favor de la sostenibilitat
El titular de Medi Ambient ha qualificat d'"essencial" el paper que juguen els governs locals per mitigar l'escalfament global, i ha anunciat que el seu departament convocarà subvencions per promoure accions de sostenibilitat locals. Aquests ajuts, per valor d'1,2 milions d'euros per a l'any 2008 i 2009, estaran destinats a accions encaminades a "fomentar la mobilitat sostenible" y "millorar l'eficiència energètica", com ara intervencions urbanes a favor de l'ús de la bicicleta, l'adequació de camins escolars per dissuadir de l'ús del cotxe, la millora de l'eficiència energètica a les corporacions locals (renovació o adquisició de vehicles més eficients i implantació d'un sistema informàtic de control de consum energètic) i altres actuacions previstes a l'Agenda 21.

El conseller ha explicat que el govern català aprovarà a finals d'agost un pla de mitigació del canvi climàtic a Catalunya que s'aplicarà entre 2008 i 2010, i també ha destacat que la conselleria de Medi Ambient s'implicarà en la creació de l'Institut Català de Ciències del Clima (IC3) que promou el Departament d'Innovació, Universitats i Empresa com a centre d'excel·lència en l'àmbit de les ciències del clima i el canvi climàtic.

(P)

El pla català de mitigació
El Pla marc de mitigació del canvi climàtic a Catalunya proposa que l'emissió total anual de GEH per part dels sectors difusos no hauria de ser superior a 36,55 Mt de mitjana anual durant el període d'execució del Protocol de Kyoto (2008-2012), tenint en compte l'esforç proporcional amb què Catalunya hauria de contribuir al compromís de l'estat espanyol. Com a escenari inicial, l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic estima que cal un esforç per evitar l'emissió de 5,33 Mt CO2 equivalent de mitjana anual durant el període esmentat.

Per aconseguir aquesta reducció, el Pla marc estableix tres objectius estratègics, tres programes i onze subprogrames, i se centra en la reducció de les emissions en el sector agrari, en la construcció i l'ús dels habitatges, en el sector dels serveis, en la indústria no inclosa en la Directiva, en la prevenció i el tractament de residus, en el transport i la mobilitat, i en les emissions dels gasos fluorats, a més d'impulsar d'acords voluntaris i experiències pilot dels anomenats domestic offset projects.

Generació d'energia i transport, les assignatures pendents

El director de l'Oficina del Canvi Climàtic, Josep Garriga, ha explicat que "les emissios per culpa de l'energia i el transport no paren de pujar, també entre 2005 i 2006". Segons Garriga, millorar en aquests sector és "clau per lluitar contra el canvi climàtic a Catalunya".