El Parc Agrari de Sabadell començarà a fer servir l'aigua d'una bassa de més de 10.000 m3

La bassa també podrà subministrar aigua als serveis de bombers en cas d'incendi a la comarca
Font: Aj. Sabadell
10/07/2008 - 00:00

El Parc Agrari de Sabadell començarà a fer servir l'aigua d'una bassa de més de 10.000 m3, que satisfarà les necessitats de reg dels conreus de la finca municipal de Can Gambús. Aquesta infraestructura, que s'omple amb aigua que prové d'un aqüífer de Terrassa, permetrà així regar els conreus amb aigua no potabilitzada i local, d'acord amb criteris de sostenibilitat. Amb una forma de paral·lelogram i secció trapezoïdal, la bassa té una capacitat total de 10.825 m3 i una profunditat de 3,7 metres.

Una infraestructura de doble ús
Els 10 milions de litres que pot albergar aquesta nova infraestructura tindran, però, una doble finalitat. D'una banda, serviran per regar les parcel·les de la finca de Can Gambús, gràcies a una xarxa de reg per a 11 hectàrees que properament s'instal·larà i que canalitzarà l'aigua fins als conreus. Juntament amb les noves canonades, també s'instal·larà un sistema de bombes d'impulsió, vàlvules reguladores i hidrants per garantir la bona distribució de l'aigua.

D'altra banda, la bassa també podrà subministrar aigua als serveis de bombers, tant camions com helicòpters, i estarà també al servei de l'Agrupació de Defensa Forestal de Sabadell (ADF). Tal com ha apuntat l'alcalde del municipi, Manuel Bustos, es "tracta d'una infraestructura molt important que assegura la producció del Parc Agrari i que li dóna valor afegit, ja que l'aigua també servirà per apagar els incendis que es puguin produir a la comarca".

Recuperació de la vinya
Just al costat d'aquesta nova infraestructura del Parc Agrari s'ha introduït un nou conreu que s'afegeix als que fins ara creixien a la finca municipal de Can Gambús. Es tracta d'una vinya, de la qual se n'han plantat 3.700 ceps que ocupen una superfície total d'unes 2 hectàrees.

Amb aquesta plantació, es vol recuperar un conreu típicament mediterrani i molt abundós a la comarca anys enrere. Així, la plantació de vinya té diverses finalitats. D'una banda, s'ha escollit aquest tipus de conreu amb una intenció educativa: ensenyar i veure un conreu típic que s'ha recuperat. De l'altra, la plantació també té finalitats paisatgístiques i productives, ja que la vinya és un dels pocs conreus que es manté verd durant l'estiu i gràcies a això i a la distribució de parcel·les amb formes geomètriques, s'aconsegueix un paisatge harmoniós també a l'època estival.

D'altra banda, la producció de vi que s'obtingui del raïm conreat donarà una major viabilitat econòmica a la finca de Can Gambús. Amb els ceps que ara es planten es preveu una collita de 10.000 quilos de raïm, amb els quals es podran elaborar unes 6.500 ampolles de vi. "És previst que d'aquí a 3 anys es pugui recollir la primera producció per fer vi. La voluntat d'aquest nou conreu és la dediversificar els productes del Parc Agrari", va explicar el comissionat per a la Gestió del Medi Natural, Miquel Baldi.

Així doncs, amb la introducció d'aquest nou conreu i la posada en marxa de la bassa, el Parc Agrari continua el seu procés de consolidació i viabilitat agrària, econòmica, pedagògica, paisatgística i de lleure. En els darrers dos anys, s'hi han invertit més de 383.000 euros per millorar les infraestructures, introduir nous conreus, fer les tasques de manteniment i donar suport al sector agrícola que hi treballa.

Municipis: 

Relacionats

Notícia

“Operació Aigua” vol conscienciar la ciutadania sobre la situació actual d'estrès hídric i la disponibilitat d’aigua en el futur, sobre els usos i abusos que en fem com a societat, així com sobre l’impacte que aquestes accions tenen en el medi natural. La mostra va dirigida a tots els públics.

Article

Del 5 a l’11 de maig i en el marc de la celebració de la Setmana Internacional del Compost (International Compost Awareness Week – ICAW2024) diverses deixalleries del Bages o del Vallès Oriental oferiran compost gratuït provinent de les restes orgàniques.

Notícia

Ciència ciutadana pel bé dels insectes

Butlletí