L’activisme contra el malbaratament alimentari perd Paco Muñoz

Font: GNASI ARAGAY. ARA.CAT

05/02/2018 - 10:47

El geògraf Paco Muñoz-Gutiérrez va morir dilluns d’una aturada cardíaca, als 50 anys, mentre feia esport a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), on s’havia convertit en figura imprescindible per a les polítiques de medi ambient. Cofundador, actual vicepresident i ànima de la Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA), integrada per nou entitats, va combinar l’activisme i l’expertesa en aquest camp, i es va convertir en un referent nacional i internacional.

Casat amb la també geògrafa Anna Tardà, investigadora de l’Institut Cartogràfic, amb qui va tenir dos fills, des de la PAA Muñoz va desenvolupar una tasca ingent de conscienciació en tots els nivells: ciutadà, empresarial i polític. Va col·laborar amb programes i projectes de mitjans de comunicació, inclòs l’ARA, i amb figures com la cuinera Ada Parellada, que ahir es mostrava consternada: “Tot el que s’ha aconseguit per evitar el malbaratament és gràcies a la seva tenacitat. Ens va fer veure que teníem un problema gros. Era la seva lluita”. A la UAB, on treballava des del 1992, la seva pèrdua deixa també un buit. “La seva gran dedicació professional va contribuir decisivament a fer que la UAB excel·lís en la gestió ambiental dels residus, l’ambientalització d’esdeveniments i la reducció del malbaratament alimentari”, segons la institució.

Podeu llegir la notícia complerta aquí


 

Relacionats

Notícia

Després d’un divendres marcat pel Black Friday i el consumisme que aquest esdeveniment representa, la plataforma Aprofitem els Aliments ha decidit organitzar la jornada #ZeroFoodWasteBCN, un altaveu per a les persones i projectes que treballen en la prevenció i reducció del malbaratament alimentari, la cultura de l’aprofitament i l’horitzó de residus zero.

Opinió

Quan pensem en la lluita contra el canvi climàtic, la majoria de nosaltres pensem en energia neta: des dels vehicles elèctrics fins a les cases amb energia solar. Però sovint passem per alt una de les fonts més significatives d'emissió de gasos d’efecte hivernacle: els aliments. A nivell mundial, utilitzem 8,7 milions de quilòmetres quadrats de terra, aproximadament un 10% de la superfície habitable del planeta, per produir aliments que mai es mengen.

Article

La plataforma educativa Foodwaste Effect proposa un joc familiar, en modalitat en línia o offline, per ajudar a familiaritzar amb els processos als quals estan sotmesos els aliments, des de les granges als supermercats, i a conèixer diverses tradicions culinàries, els efectes negatius del malbaratament, o la pobresa alimentària al món. El joc ajuda a trobar solucions imaginatives per millorar els hàbits de consum i reutilitzar els aliments.

Butlletí