L'aplicació de la normativa REACH afectarà 1.500 empreses catalanes del sector químic

Hi ha 20.000 M € en joc i 60.000 llocs de treball
SOSTENIBLE / IQS
21/02/2008 - 00:00

18.000 substàncies a examen el juny de 2008: empreses productores i importadores es veuran obligades a realitzar estudis de perillositat per garantir la seguretat dels seus productes

 

L'Institut Químic de Sarrià ha acollit aquesta setmana la presentació de la Guia d'aplicació pràctica del Reglament REACH per a petites i mitjanes empreses, organitzada pel Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) que s'emmarca en la sèrie d'actuacions que el Govern de la Generalitat du a terme per coordinar l'aplicació d'aquest Reglament a Catalunya en el període 2007-2011.

El Reglament europeu REACH (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals - Registre, Avaluació i Autorització de Substàncies i Preparats Químics) és el nou sistema de gestió de les substàncies químiques dins la Unió Europea amb l'objectiu de garantir un elevat nivell de protecció de la salut humana i el medi ambient. Aquest Reglament va entrar en vigor el juny de 2007 i esdevindrà operatiu el proper juny de 2008, i és probablement el paquet legislatiu més complex que les institucions europees han examinat mai.

(P)

Constitueix la culminació d'un llarg procés de reflexió i avaluació de la normativa vigent fins aquest moment en matèria de substàncies i preparats químics. Tot i haver-hi, des de 1967, normativa relativa a la seguretat dels productes químics perillosos (en diferents àmbits: salut pública, seguretat industrial, seguretat i higiene laboral, agricultura, medi ambient...), aquesta normativa no ha estat capaç de donar una resposta adient a les preocupacions de la ciutadania en relació amb les repercussions potencials de les substàncies químiques sobre el medi ambient i la salut humana.

El REACH pot limitar l'ús, producció o comercialització d'una substància o preparat químic. Això es justifica pel fet que no hi ha prou informació sobre les més de 100.000 substàncies químiques que es comercialitzen actualment a Europa, i estableix terminis de tres, sis i onze anys, segons les substàncies i quantitats fabricades i/o importades, perquè la indústria subministri aquesta informació, tot assumint-ne els costos.

Les empreses productores i importadores es veuran obligades a realitzar estudis de perillositat per garantir la seguretat dels seus productes, i n'hauran d'assumir totes les responsabilitats; fins ara, aquesta funció era a càrrec dels poders públics, que havien centrat els seus esforços a avaluar substàncies noves.

A Catalunya, es preveu que aquesta nova normativa afectarà de manera directa més de 1.500 empreses catalanes del sector químic amb un total de 60.000 treballadors directes i amb una facturació aproximada de 20.000 milions d'euros anuals. No obstant això, aquesta normativa afectarà també la resta de sectors industrials -aproximadament 3.000 empreses-, com ara l'automoció, l'electrònica, el tèxtil, l'envàs i embalatge, entre d'altres, en la mesura que siguin usuaris intermedis, distribuïdors o importadors de substàncies i preparats químics.

Eduard Pallejà, secretari general del DMAH, en obrir l'acte ha explicat que la Guia d'aplicació pràctica del Reglament REACH per a petites i mitjanes empreses és una eina d'orientació, senzilla, que ha de permetre a les Pimes identificar les obligacions derivades de la normativa i facilitar l'establiment d'un pla d'actuació empresarial.

El director general de l'IQS Enric Julià ha fet una introducció al REACH, redacció del qual va participar en la seva condició d'expert, i n'ha destacat els beneficis i les oportunitats. Julià ha explicat que l'objectiu global és incrementar el nivell de protecció de la seguretat i la salut de les persones i del medi ambient davant dels riscos associats a les substàncies i preparats químics, i promoure alhora la competitivitat de la indústria química del nostre país, on l'IQS té un paper destacat des de fa cent anys.

Rosa Beaus, directora de B&B Asesores, empresa d'assesoria en el sector químic que, per encàrrec del DMAH de la Generalitat de Catalunya, ha redactat la Guia d'aplicació pràctica del Reglament REACH i ha explicat que la seva aplicació obligarà les empreses a registrar totes les substàncies (noves o existents) que es produeixin o s'importin en quantitats superiors a una tona per any. Beaus ha subratllat que la no aplicació del REACH pot tenir conseqüències greus per a l'empresa, com ara la suspensió de tota l'activitat relacionada amb la substància, l'exclusió de la substància al mercat o l'aplicació de mesures legals fins que la substància sigui registrada.

Maria Comellas, directora general de la Direcció General de Qualitat Ambiental, ha clausurat l'acte amb un repàs de les accions portades a terme per la Generalitat de Catalunya per facilitar els tràmits de preregistre, especialment a les pimes, a fi i efecte de garantir els objectius del REACH, minimitzar l'impacte gravós de la nova normativa i potenciar-ne els beneficis que tota la societat espera.

Al llarg de l'acte s'ha reconegut que els productes químics són essencials per al desenvolupament de la nostra societat i que la seva aplicació ha contribuït de manera notable a la millora de la qualitat de vida de la ciutadania, però no es poden menystenir ni oblidar els perills per a la salut de les persones i el medi ambient que pot suposar l'exposició a aquestes substàncies.

Davant l'obligada aplicació del Reglament REACH i de la gran quantitat d'assaigs que el Reglament estableix, l'IQS lidera la capacitat d'infraestructura analítica existent a Catalunya per tal de fer-hi front.

SIMULACIÓ DE L'AFECTACIÓ DE SUBSTÀNCIES A CATALUNYA

Suposant que un 60% de les 30.000 substàncies afectades per la normativa REACH, es fabriquen a Catalunya, llavors de les 30.000 substàncies que es veuen afectades per a la normativa REACH, unes 18.000 es fabriquen a Catalunya.

D'aquestes 18.000 substàncies, se puposa que un 30% les fabriquen empreses amb centre de decisió català. Per tant, al voltant d'unes 5.400 substàncies quedarien afectades pel reglament REACH a Catalunya.
Etiquetes: 
AdjuntMida
Image icon taulasessioreachfebrer08.jpg316.03 KB

Relacionats

Article

Del 5 a l’11 de maig i en el marc de la celebració de la Setmana Internacional del Compost (International Compost Awareness Week – ICAW2024) diverses deixalleries del Bages o del Vallès Oriental oferiran compost gratuït provinent de les restes orgàniques.

Notícia

La presentació de la Declaració Futur sense Tòxics, impulsada per Rezero i amb més de setanta adhesions de professionals dels àmbits de la recerca i de la salut, obté una àmplia repercussió mediàtica.

Notícia

Prop de 60 persones participen en la darrera jornada del Compromís Barcelona Plàstic Zero, on es van compartir bones pràctiques i diferents organitzacions de la ciutat van poder teixir aliances entre elles. L'Ajuntament de Barcelona ofereix una reducció del preu públic de recollida de residus comercials en cas d'aplicar accions de reducció o eliminació dels plàstics d'un sol ús.

Butlletí