Les 215 platges catalanes tenen una qualitat sanitària de l'aigua excel·lent

Les anàlisis de l'ACA descarten cap efecte negatiu de la taca blanca de la setmana passada
ACN
14/07/2008 - 00:00

Les 215 platges del litoral català tenen una qualitat sanitària de l'aigua excel·lent, segons l'Agència Catalana de l'Aigua en el seu informe setmanal. L'ACA també ha assegurat que la qualitat no s'ha vist alterada en cap cas per la presència d'una substància blanca que es va detectar la setmana passada en alguns punts de la costa del Baix Llobregat i del Garraf. Cal destacar també, el 3 de juliol, l'arribada important de meduses al litoral de Llançà i el Port de la Selva, on ha calgut hissar la bandera de precaució.

Així, els resultats de l'anàlisi de les aigües litorals que fa setmanalment l'Agència Catalana de l'Aigua indiquen que les 215 platges catalanes (79 a Girona, 62 a Barcelona i 74 a Tarragona) han presentat una qualitat sanitària excel·lent durant el període comprès entre el 2 i el 8 de juliol.

Taca blanca al litoral
En aquest sentit, la qualitat sanitària de l'aigua no s'ha vist alterada per la presència d'una substància blanca que es va detectar la setmana passada en alguns punts de la costa del Baix Llobregat i del Garraf. El producte, procedent de taques i fileres formades a l'aigua, va anar arribant a les platges i es va dipositar formant franges blanques a la primera línia de mar.

No obstant, les anàlisis efectuades per l'ACA van identificar la substància com a tripalmitina o oli de palma, que s'utilitza molt en la indústria alimentària i en la de fabricació de detergents. Per tant, el producte no era tòxic i el residu és totalment innocu per a la salut humana.

Molt probablement, aquest residu prové de la neteja de tancs d'alguna embarcació mercant que navegava davant del nostre front costaner. Tot i això, els inspectors de l'ACA també van inspeccionar detingudament les indústries i els cursos naturals de l'àrea afectada per descartar que el residu procedís de terra.

Estat de la sorra
La neteja diària que es duu a terme a pràcticament tots els municipis litorals ha permès gaudir d'unes platges amb una sorra força neta. Cal destacar, però, que l'increment d'usuaris no s'ha traduït en un empitjorament del seu aspecte. Tot i això, en algunes platges de la costa de Tarragona s'han observat força algues a primera línia de mar, com a conseqüència de la mala mar.

Presència de meduses
Durant aquest període de control, cal destacar el dia 3 de juliol l'arribada important de meduses al litoral de Llançà i el Port de la Selva, on ha calgut hissar la bandera de precaució. A la resta del litoral, la presència de meduses ha estat esporàdica. L'espècie observada majoritàriament ha estat Pelagia noctiluca (espècie molt urticant).

Recollida de sòlids
Des del 21 de juny fins al 6 de juliol, les embarcacions de prevenció i neteja han recollit un total de 109 m3 de residus flotants a les aigües litorals i a les platges. Aquest volum total suposa que de mitjana s'han recollit al litoral català 6,8 m3 per dia, quantitat inferior a la mitjana de l'estiu passat.

Pel que fa a la tipologia dels residus recollits, els plàstics (33% del volum total) són l'element majoritari, amb una proporció similar a la d'altres temporades. En segon lloc, les quantitats més elevades corresponen a les restes de vegetals terrestres (fustes naturals, 19% del volum total).

La primera setmana de juliol, es van recollir troncs d'arbres a la deriva, alguns de grans dimensions, que suposen un perill per a la navegació. També, s'han trobat i recollit grans acumulacions de restes de canyes a la zona del delta de l'Ebre. Tot això ha incrementat significativament la fracció de fustes naturals. D'altra banda, cal destacar que, fins ara, la proporció de fustes d'origen humà és relativament baixa en comparació amb altres temporades.

Relacionats

Butlletí