L'Obra Social “la Caixa” i la DiBa posen en marxa un projecte per a millorar l'estat dels rius

El manual 'Els espais fluvials' pretén aportar solucions per aconseguir el seu bon estat ecològic
Font: Diba.cat
14/11/2008 - 00:00

El 2015 és el termini establert per la nova directiva marc de l'aigua de la Unió Europea per assolir un bon estat ecològic de les aigües. Per tal de conèixer quina és la situació de les aigües superficials i oferir eines de diagnosi i millora, l'Obra Social "la Caixa" i la Diputació de Barcelona han presentat el llibre Els espais fluvials. Manual de diagnosi ambiental, el primer volum d'un total de quinze inclosos en la col·lecció Manuals de gestió d'hàbitats dirigida a la compilació de tècniques i metodologies de treball que permetin millorar l'estat dels nostres ecosistemes medi ambientals, des de les aigües superficials fins als espais terrestres. L'objectiu d'aquesta col·lecció és exposar i divulgar criteris i experiències que ajudin a millorar la gestió dels rius, boscos i espais oberts.

L'estat ecològic dels cinc rius de la província de Barcelona: el Llobregat, el Besòs, el Foix, el Ter i la Tordera gaudeixen de bona salut a la capçalera mentre que quan s'acosten a la desembocadura la qualitat empitjora considerablement. Tot i que no serà possible recuperar l'estat natural dels rius a tots els seus trams, la directiva europea estableix uns paràmetres mínims de qualitat de l'aigua i uns protocols per preservar i millorar aquests ecosistemes tan valuosos per a la vida. El segon manual de la col·lecció sobre espais fluvials -que es publicarà el 2009- presentarà una síntesi de l'estat actual dels rius i les seves principals problemàtiques, i el tercer, destinat a la gestió i restauració dels espais fluvials, recollirà exemples de tècniques i bones pràctiques en aquest camp.

Contingut del llibre
El manual estructura els seus continguts en tres capítols. En el primer es tracta des de la definició del terme espai fluvial passant per l'explicació del cicle de l'aigua que porten els rius i les comunitats biològiques que en formen part. El lector hi trobarà també l'organització funcional d'aquest ecosistema, quin és el paper dels boscos de ribera, o quins trets caracteritzen els rius mediterranis. Finalment, també s'explica com l'acció de l'ésser humà afecta i altera aquests espais.

Quan s'utilitza l'aigua, aquesta pateix un seguit de transformacions tant en la seva composició química com en les seves propietats fins que retorna al medi fluvial. Totes les alteracions que pateix aquest líquid transparent fins que retorna al seu medi receptor és el que analitza el segon dels capítols: la diagnosi ambiental. Finalment, en el tercer hi ha els indicadors de qualitat biològica, i un subcapítol dedicat a les espècies invasores.

Relacionats

Butlletí