Neix la cooperativa Roba Amiga

En sis anys de funcionament el programa a partir del qual es crea la cooperativa ha recollit més de 33.000 tones de roba
Letícia Castellsaguer
06/02/2008 - 00:00
El programa Roba Amiga, que va néixer el 2001 promogut per la Fundació Un Sol Món de l'Obra Social de Caixa Catalunya, la plataforma d'empreses d'inserció AIRES i Cáritas Catalunya, es converteix en cooperativa.

La nova cooperativa Roba Amiga, que està formada per sis empreses de treball social, parteix de la tasca feta en aquests darrers anys, que s'ha basat en la recuperació i gestió de roba usada i crear llocs de treball per a persones en risc d'exclusió social.

"Es un molt bon projecte", ha dit Imma Mayol, tinent d'alcalde de Medi Ambient, que ha volgut subratllar que el programa "ajunta polítiques d'inserció laboral i medioambientals". En el mateix sentit, Francesc Baltasar, conseller de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat, ha dit que el projecte millora la cohesió social.

 

La roba usada és un residu

"La roba usada és un residu que requereix ser tractat i reciclat", ha volgut destacar Josep Maria Elvira, president de la Cooperativa Roba Amiga, que també ha explicat que hi ha molt a fer en aquest terreny.

 

La roba utilitzada que es podria recollir a Catalunya és de 50.000 tones, xifra que dóna una mitjana de 7 quilo per habitant i any. D'aquesta xifra només es gestionen entre un 25 i 30% dels residus tèxtils.

 

Malgrat tot, en els sis anys que Roba Amiga ha funcionat com a programa s'han recollit més de 33.000 tones de roba. Al 2007 Roba Amiga disposava de mil contenidors i 15 botigues, oferint 225 llocs de treball dels quals 125 són d'inserció, a tot Catalunya, on el programa compta amb la complicitat de més de 225 ajuntaments.

 

En relació a la ciutat de Barcelona, Imma Mayol ha declarat que "per part de l'Ajuntament hi ha tota la voluntat de seguir col·laborant". Actualment a la ciutat hi ha 142 contenidors repartits en equipaments com ara mercats, poliesportius o centres cívics.

La segona tinent d'alcalde ha reconegut que en un ciutat molt densa com Barcelona hi ha dificultats per ubicar nous contenidors, però que s'estudiarà on ubicar-los. En aquest sentit ha posat l'exemple de l'extensió de la recollida orgànica a tota la ciutat, que ha de ser possible amb la nova contracta de recollida de residus.

 

Seguint la línia de Roba Amiga, Mayol ha explicat que també en les deixaderies i punts verds de la ciutat es farà una aposta per a què estiguin gestionats per entitats d'inserció laboral.

 

D'altra banda, la cooperativa contempla en els seus plans de futur estendre's a altres territoris de la península (de fet ja és present a València) i la creació d'una planta de reciclatge de residus tèxtils, que seria una instal·lació pionera a l'Estat Espanyol que en altres funcions permetria reciclar aquella roba que no es pot vendre a botigues.

 

 

Més informació, aquí.

 


Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí