Un projecte vol adequar l'entorn del riu Ter al seu pas per les Hortes de Santa Eugènia

La Caixa' i la Diputació de Girona presenten la creació de zones humides a partir de la recuperació d'unes basses
SOSTENIBLE
03/02/2008 - 00:00
Els treballs que es portaran a terme se centren en la recuperació de la zona humida, la instal•lació de miradors per a l'observació de flora i fauna de les basses, i l'adequació d'un sender educatiu. També s'ha instal•lat un niu de cigonyes al centre de la bassa més gran.

El Diputat de Medi Ambient i territori de la Diputació de Girona, Josep Mª Rufí, el delegat general de 'la Caixa' a Girona, Rafael García, el delegat adjunt de 'la Caixa' a Girona, Enric del Pozo, i l'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, han presentat aquesta setmana l'estat dels treballs de creació de zones humides al parc de les hortes de Santa Eugènia, en un espai inclòs dins de la Xarxa Natura 2000.

El projecte pretén adequar l'entorn natural del riu Ter al seu pas per les Hortes de Santa Eugènia, a partir de la recuperació d'unes basses pre-existents.

Aquest projecte s'emmarca dins del conveni de col•laboració signat entre la Diputació de Girona i l'Obra Social 'la Caixa', i al que la entitat financer destina 1 milió d'euros a l'any amb un doble objectiu: conservar i millorar els espais naturals de la demarcació de Girona a la vegada que propicia la inserció laboral de grups amb risc d'exclusió social.

A mitjans de setembre es va posar en marxa el projecte de Creació de zones humides al parc de les hortes de Santa Eugènia en terrenys municipals inclosos dins de la Xarxa natura 2000, els quals fins al moment estaven molt degradat degut al seu abandó durant anys.

La restauració d'aquesta àrea natural malmesa permetrà recuperar l'interès ecològic i paisatgístic d'aquest espai, a la vegada que serà un punt de visita important per a moltes escoles dins del municipi, acomplint així la seva funció educativa.

Les actuacions de millora de l'espai inclouen la recuperació de dues basses, de les quals una serà d'accés exclusiu per a la fauna i per a tasques de recerca, mentre que l'altra serà accessible i observable per a tots els visitants mitjançant un itinerari educatiu i diversos miradors. L'accés es podrà fer des del carril bici Olot-Girona, i s'adequarà un aparcament de bicicletes i un punt d'informació de l'espai.

De les dues basses, la segona compta amb un pressupost de 230.000€, i crearà íntegrament gràcies a la col•laboració de 'la Caixa' i la Diputació de Girona.

Fins al moment ja s'han retirat les deixalles trobades, i s'han realitzat els moviments de terres. També s'ha efectuat una primera desbrossada i s'ha col•locat un niu de cigonyes.

Moltes d'aquestes actuacions les duran a terme col•lectius de persones desafavorides. Un total de quatre treballadors de la Fundació Onyar-la Selva són els encarregats de portar a terme les accions de desbrossada, plantació d'espècies autòctones i col•locació de la senyalització, entre d'altres.

Relacionats

Butlletí