Unió de Pagesos es fixa en el canvi climàtic i en la producció alimentària local en el seu congrés

Prop de 200 delegats i delegades es troben aquest cap de setmana
15/02/2008 - 00:00
Fem aliments, fem territori, fem país. El valor de la nostra lluita és el lema de l’assemblea que comença divendres 15 de febrer a les Borges Blanques.

Prop de 200 delegats i delegades de totes les comarques de Catalunya es reuneixen des d’avui i fins diumenge a les Borges Blanques per debatre sobre el paper de la pagesia, durant el Xè Congrés de la Unió de Pagesos.


Encara que els eixos bàsics de les ponències se centraran en el valor de la pagesia professional i el comerç agroalimentari, des del sindicat agrari també han volgut aprofitat l’espai per iniciar un debat sobre el canvi climàtic. Segons Josep Puigpelat, responsable de medi ambient de la UP, el fenomen climàtic “ens interessa, doncs el clima té molt a veure amb l’agricultura, però també ens interessa com a ciutadans”.
Des de la Unió de Pagesos són molt conscients que en el canvi climàtic tenen “un paper a fer”, però és un “tema nou” del qual els manca molta informació. Per això volen establir lligams més estrets amb el món científic per “fer les coses bé” de cara a la mitigació del canvi climàtic, doncs Puigpelat reconeix que “més enllà de les frases boniques” també “hi ha coses que es poden estar fent malament i que llavors s’hauran de revisar”.


Però també la seva relació amb el món rural –Puigpelat recorda que el petit i mitjà productor no només treballa al camp sinó “que hi viu”- fa que siguin part especialment interessada en aquest fenomen, i per Sostenible va posar com a exemple l’actual sequera: “la més forta que molta gent recorda”. I és que des de la Unió tenen molt present que “els pagesos formen part del medi”.

La funció social de la pagesia
A banda del canvi climàtic, des de la Unió de Pagesos tenen la pretensió d’edificar “un veritable contracte entre la pagesia i la societat” pel qual demanden “una política agrària catalana amb una estratègia d’integració” del món rural. Puigpelat és molt conscient de l’aportació social que es realitza al cultivar un camp –“tal i com també la tenen les altres professions”- i que aquesta s’ha de valorar. En aquest sentit va demanar que es fugin dels “discursos demagògics” de certs articulistes i es tingui en compte “la importància de tenir pa calent tots els matins a un preu assequible”. Recorda que el dret a una alimentació sana “no es troba garantit a tot el món” i per això, des del sindicat volen emfatitzar la feina de “productors d’aliments”. “La gent ha de saber que si desaparegués tot el blat i blat de moro del món, la humanitat s’acaba” –afirma Puigpelat- “i aquests cereals no es poden cultivar sense una formació, tecnologia i ajut”, reivindicant així el “paper estratègic de la pagesia”.

AdjuntMida
Image icon CARTELL_XCONGRES_UP.jpg354.73 KB