Projecte LIMA, arquitectura de baix impacte

Un grup de recerca català presenta a Construmat un edifici que aconsegueix reduir el 97% de les emissions de CO2
Redacció
20/04/2009 - 00:00

Avui comença a Barcelona Construmat 2009, la gran fira de la construcció que enguany fa 30 anys. En aquest temps, el saló ha avançat tendències i ha obert nous debats dins el sector. Bon exemple d'això és l'espai cada cop més gran que la fira dedica a la construcció sostenible, un dels grans atractius de Construmat. En aquest sentit, en la present edició es podrà veure en funcionament un prototip d'edificació de molt baix impacte, un projecte que vol esdevenir una eina per a transformar el futur.

Sota el nom de LIMA (low impact mediterranean architecture), aquesta edificació aconsegueix una reducció del 97,4% d'emissions de CO2, i un consum d'energia anual de només 11,3 kWh per metre quadrat (uns 70 euros l'any per un habitatge de 80 m2), quan l'habitual és 112,6 kWh anuals per m2. També estalvia fins un 53% el consum d'aigua potable, cosa que significa passar dels 115 litres per persona al dia actuals a només 57 litres per persona i dia. De fet, amb aquestes dades, LIMA és un dels edificis més eficients d'Europa, i pot esdevenir un referent de futur per a les construccions de l'àrea del Mediterrani.

Materials renovables, edificis sans
Una de les característiques més destacades del prototip que es presenta a Construmat 2009 és que el 83,7% dels materials que fa servir són renovables (63%) o reciclats (20,7%), cosa que redueix dràsticament els impactes sobre el medi deguts a l'extracció de matèries primes així com l'energia necessària per a produir els materials de construcció.

Un altre dels punts forts d'aquest projecte és la preocupació per la salut i el confort dels usuaris de l'habitatge, un concepte que s'anomena biohabitabilitat. Es tracta de dissenyar els espais de manera que aquests afavoreixin les condicions de benestar de les persones que hi viuen: utilitzant materials lliures d'emissions de compostos orgànics volàtils (formaldehids, dissolvents o determinades coles), disposant sistemes de ventilació eficients i saludables, o limitant la presencia de camps magnètics i electromagnètics. La manca d'aquestes consideracions és el que ha generat el que s'anomena síndrome de l'edifici malalt, i que a Barcelona ha afectat darrerament a importants edificis amb una malaltia, la lipoatròfia, que ja ha estat descrita com a malaltia laboral per la Generalitat de Catalunya.

Ara bé, però i el cost de construir d'aquesta manera? Construir amb criteris que proposa el projecte LIMA surt una mica més car d'entrada (entre 50 i 100 euros per m2 més car), però aquest increment es pot amortitzar, amb els estalvis de consum, en un període inferior als 10 anys.

(P)

Un 'laboratori' a escala real
El projecte LIMA és una iniciativa de l'arquitecte Joan Sabaté, director de Sabaté associats Arquitecura i Sostenibilitat (SaAS). El prototip que presenta a Construmat s'ha ideat també com un laboratori, un model a escala real on es comprovarà si les reduccions de consum que diu la teoria es traslladen a la pràctica. "Darrerament veiem que molts edificis, especialment els més singulars, s'anuncien com a sostenibles. El problema és que ningú justifica aquest adjectiu que, en la majoria dels casos, no es sustenta en cap dada objectiva fiable", explica Sabaté. "De fet, molts dels edificis que utilitzen aquest nou màrqueting verd són ineficients i mancats de confort, i de vegades són directament edificis malalts. Aquesta actitud ha desprestigiat enormement la paraula sostenibilitat."

Per aquest motiu, el prototip LIMA es traslladarà un cop acabat Construmat a un emplaçament en el campus de l'Escola d'Enginyeria i Arquitectura de la Salle, on estarà en funcionament durant un any. Durant aquest període de temps es comprovaran, amb mesures reals, totes les dades que ara s'han obtingut a traves de programes de simulació: condicions interiors de confort, demanda i consum d'energia, producció solar tèrmica i fotovoltaica, i captació i consums d'aigua. Els resultats estaran disponibles en temps real a traves de la web http://www.lima.cat.

El projecte LIMA ha estat desenvolupat per un equip de recerca format per centres privats i universitats de Catalunya i Alemanya, i ha comptat amb la participació d'una quarantena d'empreses ubicades a Espanya, Àustria, Alemanya, França, Itàlia, Canadà i Japó. L'objectiu es generar un estàndard constructiu de molt baix impacte capaç d'esdevenir una alternativa real per a la construcció d'habitatges, escoles i altres equipaments de dimensions similars.

Més informació sobre el projecte LIMA (PDF)

Principals caracterísitiques del prototip

AIGUA: 52,9% de reducció del consum d'aigua potable mitjançant l'ús d'aixetes i electrodomèstics de baix consum, l'aprofitament d'aigua de pluja per al reg i la rentadora i la utilització d'aigües grises provinents de la dutxa per al WC. També incorpora un tractament biològic de les aigües negres.
ENERGIA: 97,4% de reducció de les emissions de CO2 equivalent durant el cicle de vida a 60 anys. La reducció de l'energia i les emissions associades als materials de construcció s'aconsegueix per la substitució del formigó, l'acer, l'alumini i altres per materials d'origen vegetal (fusta o bambú). Per a la fase d'ús de l'edifici, increment de l'aïllament i la protecció solar, ús de recuperadors de calor i regulació de la ventilació en funció de l'ocupació, producció de calor-fred centralitzada d'alta eficiència amb captadors solars tèrmics per a aigua calenta i calefacció, ús d'enllumenat de baix consum i LED, electrodomèstics bitèrmics de classe A+ i A++ i generació elèctrica fotovoltaica.
MATERIALS: El 63 % dels materials són d'origen renovable, mentre que el 20,7% són materials procedents del reciclatge (compost, grava, etc.). També es proposa de reduir la càrrega tòxica de la construcció limitant la química dura i cercant opcions com aïllaments, olis i pintures d'origen natural.

Relacionats

Butlletí