'Aprofitem els aliments' evita el malbaratament de 12,5 tones de productes alimentaris

Font: Generalitat de Catalunya

13/11/2023 - 08:14

Més de 1500 persones col·laboren en la lluita contra el malbaratament alimentari, participant en les diverses activitats de la campanya.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural impulsa aquest any la campanya Aprofitem els aliments que ha desenvolupat fins a finals d’octubre amb l’objectiu de conscienciar i sensibilitzar a la ciutadania sobre la prevenció de pèrdues i malbaratament alimentari amb la participació del sector de la restauració, la Fundació Banc dels Aliments de Catalunya, la Plataforma Aprofitem els Aliments i la Fundació Espigoladors.

 

Els àpats Gastrorecup recuperen un total de 3.400 kg d’aliments

A partir del 26 de setembre i fins al 6 d’octubre, s’han organitzat un total de 18 sopars o dinars Gastrorecup a diferents restaurants gastronòmics amb joves cuiners de Catalunya. La xef Ada Parellada ha estat la padrina de cada trobada, que estan obertes a tothom, dissenyarà els menús, farà l’acompanyament i la formació als cuiners ambaixadors. Els restaurants que han format part dels Gastrorecups d’enguany són: Semproniana (Barcelona), CETT Hotel (Barcelona), Bar Verat (Santa Coloma de Gramanet), Can Perico (Santa Perpètua de la Mogoda), Albert Guzman (La Ràpita), Antic Molí (Ulldecona), Villa Retiro (Xerta), El Terrat (Tarragona), Gami (Cambrils), Can Xapes (Cornellà del Terri), Normal (Girona), Casamar (Llafranc), Escola d’Hostaleria de Girona, La Boscana (Bellvís), La Cava (Tàrrrega), L’Antic Forna (Cervera), Xopluc (La Fuliola) i Hotel Pessets (Sort).

Amb la participació de 17 restaurants de Catalunya i l’assistència de més de 900 persones!

Gastrorecup, és la proposta que ha animat a diversos restauradors de Catalunya a celebrar dinars o sopars amb aliments rebutjats pel circuit comercial i a un preu econòmic de 15 euros. Amb l’objectiu de conscienciar, tant a la població com al propi sector, sobre la necessitat d’implicar-se activament en la lluita contra el malbaratament alimentari. Uns menús excel·lents per reflectir què es pot fer amb tots els aliments que s’acaben llençant i tot el que estem perdent.

Tots els aliments emprats als àpats eren productes que estaven rebutjats del circuit comercial  o propers a al fi de la seva vida útil, i que van permetre donar com a resultat uns menús degustació respectuosos amb la temporalitat, que van tenir una molt bona acollida per part dels comensals. Els aliments emprats van ser proporcionats per d’empreses col·laboradores com Ametller Origen, Es Imperfect, Borges, Makro, Plusfresc, Talkual, Can Sumoi, Porc de Palou, Bon Blat, la Cooperativa La Camara Arrossera del Montsià i entitats com al Fundació Espigoladors.

El malbaratament alimentari és un problema de tots. I, per tant, tots hem d’aportar el nostre granet de sorra.  La suma de petites accions per fer-ne alguna de gran. Menjar millor i llençar menys aliments. Impulsem el canvi de consciència col·lectiva, entre tots recuperem el valor dels aliments.

 

La III Marató d’espigolades recupera 8.730 kg de fruites i verdures al Baix Camp, el Baix Llobregat, el Vallès, la Baixa Tordera i les Terres de Lleida

El dissabte 7 d’octubre el Departament, amb el suport de la Fundació Banc dels Aliments de Tarragona, la Plataforma Aprofitem els Alimens i l’Ajuntament de Tarragona, entre altres entitats locals, va organitzar el Gran Dinar d’Aprofitament a Tarragona a la Plaça Corsini de Tarragona. Un dinar popular i gratuït i el menjar s’elaborà amb aliments recuperats fruit d’espigolades en camps i de recollides d’excedents en mercats i la recuperació d’aliments en comerços locals de la zona, i hi participaran persones voluntàries d’entitats locals.

El Departament, conjuntament amb la Fundació Espigoladors, organitzà la tercera Marató #joespigolo per l’aprofitament alimentari simultàniament a Lleida, Tarragona, Baix Llobregat i la conca de la Tordera, on persones voluntàries podran contribuir a la recuperació de fruita i verdura que anirà destinada a entitats socials.

 

I, finalment, Reus va acollir el 17 d’octubre la jornada Aprofitem els aliments, organitzada anualment pel Departament d’Acció Climàtica, té com a objectiu donar visibilitat a diversos projectes relacionats amb la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari. Aquest any, se centrarà en projectes d’aprofitament alimentari a la zona de Tarragona i les Terres de l’Ebre i en la recerca i la innovació en la prevenció del malbaratament alimentari.

El director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament d’Acció, Joan Gòdia i Tresánchez, ha manifestat la voluntat de fer aquesta campanya “un referent” i “ajudar a conscienciar a la ciutadania de la gran problemàtica del malbaratament alimentari”.

A Catalunya, segons l’estudi realitzat el 2012 per l’Agència de Residus de Catalunya, el malbaratament alimentari a Catalunya, tenint en compte les darrera baules de la cadena alimentari (des del comerç minorista i la restauració fins al consumidor final), és de 262.471 tones anuals, el que suposa aproximadament uns 35 kg/persona/any o un 7% dels aliments adquirits durant un any.

La campanya Aprofitem els aliments forma part de l’estratègia del Departament d’Acció Climàtica per a la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, la qual s’emmarca dins l’Estratègia Alimentària de Catalunya, que té com a objectiu assolir un sistema alimentari més sostenible, transformador i basat en l’economia circular.

 


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Els Gastrorecups passen de 18 a 50 restaurants participants de tot Catalunya, que oferiran menús elaborats a partir d’aliments recuperats

Article

Maresme Circular publica un manual per ajudar als restaurants i menjadors escolars a prevenir el malbaratament alimentari

Article

Per promoure el coneixement i la sensibilització sobre la problemàtica del malbaratament alimentari, la Diputació de Barcelona disposa de les maletes pedagògiques "El menjar no es llença".

Butlletí