Consulta l’ozó que respires

05/09/2017 - 12:55

Ecologistes en Acció llança captorAIR, una aplicació que informa sobre les concentracions d’ozó troposfèric al Barcelonès, Maresme, Vallès i Osona, comarques totes elles àmpliament  afectades per aquest contaminant.

CaptorAIR és una aplicació desenvolupada per la Universitat Politècnica de Catalunya en col·laboració amb Ecologistes en Acció, el Consell Superior d’Investigacions Científiques(CSIC), Guifi.net, Legambiente (Itàlia), Zentrum für Soziale Innovation i GLOBAL 2000 (Àustria) i la Université Blaise Pascal Clermont-Ferrand (França) en el marc del projecte europeu CAPTOR.

El seu objectiu principal és informar a la població sobre les concentracions d’ozó troposfèric en temps real que afecten el Barcelonès, Maresme, Vallès i Osona, una de les àrees on s’assoleixen les màximes concentracions a Catalunya durant els períodes de primavera i estiu.

L’ozó troposfèric, també conegut com a ozó “dolent” per contraposició al de l’estratosfera, és un contaminant secundari produït per la reacció entre la llum solar i el diòxid de nitrogen i els hidrocarburs emesos pel trànsit urbà i interurbà, el transport marítim i aeri, així com algunes indústries (incineradores i centrals tèrmiques). En el que portem d’any, 9 estacions oficials – de la xarxa de vigilància de la Generalitat- de 6 zones ja han superat l’objectiu legal. Altres 5 estacions afectant altres 3 zones podrien depassar l’objectiu legal d’aquí a setembre. Tot indica que aquest any se superaran els nivells d’incompliment legal que es van assolir l’any 2016.

Els efectes que l’ozó troposfèric pot provocar sobre la salut de les persones són tos, irritacions a la faringe, el coll i els ulls, i dificultats respiratòries com la gola seca.

També pot produir altres problemes respiratoris com una incidència més gran i un agreujament de l’asma, la reducció de la funció pulmonar i una inflamació de les vies respiratòries, que generi símptomes respiratoris i una alteració del rendiment.

Els nivells elevats d’ozó també poden causar un increment de la mortalitat diària.

L’ozó, a més de ser un contaminant de l’aire que danya la salut humana, també afecta a la vegetació i els ecosistemes.

CaptorAIR utilitza les dades dels dispositius CAPTOR, que són sensors de baix cost instal·lats a cases de voluntaris i voluntàries. Per tal de garantir que les seves mesures siguin comparables amb els instruments de referència, els dispositius CAPTOR han estat prèviament calibrats per comparació amb les dades de les xarxes locals de qualitat de l’aire de la instrumentació de referència de la UE.

Les dades que generen els sensors s’han de considerar només informatives i no es poden utilitzar per a finalitats de compliment normatiu. CaptorAIR mostra l’exposició a la contaminació d’ozó i ofereix la possibilitat de compartir les dades a Twitter i Facebook. CaptorAIR és de programari lliure i és una aplicació completament gratuïta.


 

Municipis: 
Barcelonès
Maresme
Osona
Vallès Occidental
Vallès Oriental

Relacionats

Article

Fab Lab Barcelona ha desenvolupat, juntament amb experts europeus, el projecte SCORE per impulsar l'educació en Economia Circular. L'objectiu del projecte és proporcionar eines als docents i augmentar la conscienciació i la comprensió de l'economia circular entre els joves de 15 a 24 anys.

Notícia

Els ajuntaments de La Llagosta, Mollet del Vallès i Santa Perpètua de Mogoda han encarregat un estudi al Laboratori del Centre de Medi Ambient (LCMA) de la UPC per estudiar la qualitat de l’aire en aquest territori. L'anàlisi es farà mitjançant un innovador sistema de sensors per identificar i quantificar els contaminants orgànics volàtils (COVs).

Article

Butlletí