Cosmocaixa inaugura l'exposició ‘Aire, respiració i salut infantil’

15/10/2010 - 00:00
Els avenços científics i sociosanitaris han pràcticament erradicat les malalties infeccioses que tants estralls van fer en el passat. Al segle XXI, les malalties més freqüents a les societats occidentals són les respiratòries, i la causa, ens la podem atribuir: la contaminació ambiental. Així, tot i els avenços farmacològics i sanitaris, en els últims vint anys s'ha triplicat el nombre de morts per asma, una malaltia crònica del sistema respiratori.

De tota la població, els infants són els més vulnerables als contaminants ambientals. Ja des del ventre matern, el fetus es veu afectat pel medi a través de la mare. Algunes conductes condicionaran la seva salut per la resta de la vida.

De fet, una dada a tenir present és que en els últims anys ha augmentat el nombre de nens amb al·lèrgies i malalties respiratòries relacionades amb l'ambient: bronquitis, asma, faringitis... La meitat de la població que pateix asma són nens, entre un 8% i un 14% de tots els infants. Com ha explicat el director del CREAL Josep M. Antó, ‘la contaminació disminueix la funció pulmonar dels infants, i ja no els és possible de recuperar-la en un futur'.

Una mostra per saber com influeix l'ambient en la salut dels infants
L'exposició Aire, inaugurada aquest 14 d'octubre al Cosmocaixa, mostra com la qualitat de l'aire influeix en la salut respiratòria dels infants. La produeix la Fundació Roger Torné amb l'assessorament científic del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL) i el suport de la Fundació la Caixa. L'ha realitzat ERF. Gestió i Comunicació Ambiental. I ha estat comissariada per l'ecòleg Ramon Folch.

"Aire: Respiració i salut infantil" és una exposició interactiva i didàctica. El seu objectiu és fer reflexionar sobre la influència de l'ambient en la salut respiratòria dels infants. La mostra ha estat concebuda per oferir, a través de quantre espais (ventre matern, casa, escola i carrer), informació de qualitat respecte dels riscos i les conseqüències de les agressions ambientals i les possibles mesures de prevenció. També es vol afavorir una presa de consciència sobre la necessitat d'un avenç en la salut ambiental pediàtrica. Tot i les dades impactants que s'hi donen a conèixer, no té un to alarmista, sinó lúdic, i posa l'èmfasi en la prevenció, tot convidant els infants i les famílies a participar en l'exposició.

Així, sabem que per cada cigarret fumat durant l'embaràs, el nounat pesarà 25 grams menys. També l'afecten l'estrès de la mare (augmenta el risc de part prematur) i la contaminació atmosfèrica. Més dades: els motors dièsel contaminen més que els de gasolina; els productes de neteja també perjudiquen la salut respiratòria; només un 42% de ciutats de l'estat espanyol compleix la recomanació de l'OMS de tenir 15 m2 de zona verda per habitant. De fet, la Comissió Europea té previst sancionar econòmicament l'estat espanyol perquè sobrepassa els nivells de contaminació en força ciutats.

Tot i que és pràcticament impossible escapar de la contaminació atmosfèrica, podem millorar la salut respiratòria amb alguns hàbits, segons que ha dit Soledad Román, directora de la Fundació Roger Torné. L'exercici físic és útil per millorar la funció pulmonar, per això és molt recomanable que en facin els nens afectats de malalties respiratòries. Una altra conducta bàsica és aprendre a respirar. En aquest sentit, la Fundació organitza activitats per a educar els infants amb dos projectes que es fan al Montseny: Respiro i Airea, que combina l'educació sobre salut amb el contacte amb la natura.

L'exposició ve acompanyada d'activitats paral·leles, com unes jornades que estudiaran la relació entre canvi climàtic i salut infantil, una línia de recerca que condueix el científic del CREAL Jordi Sunyer. Es faran l'11 i 12 de novembre al Cosmocaixa. Entre el gener i el maig es faran tallers sobre respiració i prevenció de malalties respiratòries infantils.

Relacionats

Article
Article

Publicació de l'informe d’avaluació "La qualitat de l’aire a Catalunya 2023 – Xarxa Automàtica"

Article
Malgrat la pluja, la sequera continua

Butlletí