EcoSeny, la moneda alternativa de l’EcoXarxa Montseny

Sostenible.cat
29/10/2012 - 00:00
La Xarxa d'Intercanvi de l'EcoXarxa Montserrat utilitza una forma de diner alternatiu, l'EcoSeny, per aconseguir un sistema d'intercanvis multirecíprocs sense fer ús dels diners

L'EcoXarxa del Montseny és una associació de ciutadans del  Montseny que té com a objectiu establir espais econòmics complementaris a l'economia oficial i mecanismes de suport, ajuda mútua i aprenentatge, en base a criteris de sostenibilitat ecològica, proximitat i solidaritat.

L'associació basa la seva economia local en intercanvis regionals vehiculats per la Xarxa d'Intercanvi, ja siguin directes o a través d'EcoSenys, la moneda social de l'associació real i/o virtual. Aquests intercanvis s'organitzen a través del Butlletí de la xarxa, on apareixen la totalitat de serveis i productes que s'ofereixen i que es necessiten, així com la manera d'entrar en contacte amb cadascun dels usuaris de la xarxa. Les altres dues bases de l'economia local de l'associació són les compres col·lectives a través de la Central de Compres de l'EcoXarxa, una cooperativa de consum de produccions ecològiques, i per últim, la producció col·lectiva de determinats béns de consum per comercialitzar.

L'EcoSeny presenta diferències essencials amb els diners oficials, no té interessos, i per tant acumular-ne i prestar-ne no té sentit, s'emet localment, és abundant i assequible a tothom, i per últim es manté sempre a la regió on pertany.

Les monedes locals permeten, a més, l'estalvi de determinades quantitats moneda "real" que es deixa d'emprar en moltes transaccions de productes que es poden aconseguir localment.
Les monedes locals no pretenen substituir completament els diners oficials, sinó complementar-lo i crear un nou nivell econòmic més proper, on sorgeixen molts serveis i productes nascuts de les habilitats que té cada individu, a una escala menor a la que admet l'economia de l'Euro.

 

Altres experiències de moneda social: Xarxa Eco de Tarragona, EcoXarxa d'Osona i EcoXarxa del Garraf

Etiquetes: 

Relacionats

Article

91 mercats de 58 municipis apliquen el programa "Apropant el mercat: competitiu, digital i sostenible" de la Diputació de Barcelona.

Article

CO-VISION és un espai on l’art, la ciència i la comunitat es troben per inspirar canvis reals.

Article

Santa Coloma de Gramenet compta amb una nova promoció d’habitatge públic sostenible al barri de Fondo. L’edifici, desenvolupat per l’Institut Català del Sòl (INCASOL) i amb l’assessorament de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) en el marc del projecte europeu syn.ikia, compta amb 38 habitatges de lloguer assequible, dissenyats amb criteris d’energia positiva, és a dir, capaços de generar més energia de la que consumeixen.

Butlletí