El 70% de les papallones diürnes que viuen a Catalunya estan en regressió

La pèrdua d’espais oberts, l’augment de la massa forestal i el canvi climàtic afecten negativament tant a ocells com a papallones
Font: Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat
29/10/2012 - 00:00

El Catalan Butterfly Monitoring (CBMS) és un projecte de seguiment impulsat pel Departament de Territori i Sostenibilitat i coordinat des del Museu de Granollers de Ciències Naturals. L'avaluació del conjunt de la fauna de papallones diürnes (ropalòcers) entre 1994 i 2011 indica que una gran majoria de les espècies (al voltant del 70%) han patit regressions, mentre que només el 30% de les espècies han augmentat els seus efectius. Aquests descensos generalitzats s'expliquen per la combinació de dos dels motors del canvi global: els canvis en els usos del sòl i el canvi climàtic.

Pel que fa als ocells, l'anàlisi preliminar de les tendències del programa SOCC  (Seguiment d'ocells comuns a Catalunya, engegat el 2002 per la Generalitat i l'Institut Català d'Ornitologia) apunta a què la situació de l'avifauna catalana també es troba condicionada pel canvi climàtic i els canvis d'usos del sòl. Cal destacar que 7 de les 10 espècies amb un major descens són de distribució clarament pirinenca, fet que permet hipotetitzar que l'actual canvi climàtic podria tenir un paper a l'hora d'entendre aquestes tendències poblacionals negatives. La resta d'espècies en regressió són essencialment ocells propis d'espais oberts lligats a una activitat agrícola poc extensiva. En canvi, els majors increments es detecten en les espècies pròpies de medis antròpics.

Array
Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí