Fabricants i compradors de productes reciclats, cara a cara

Prop de 300 persones van participar a la I Trobada de la Xarxa Compra Reciclat, amb l'objectiu d'apropar la 'compra verda' a empreses i institucions
Sostenible.cat
23/07/2008 - 00:00

Fa uns dies va tenir lloc a Barcelona la primera Trobada de la Xarxa Compra Reciclat, un punt de reunió entre fabricants i compradors de productes reciclats, reciclables i biodegradables. Organitzada per l'Agència de Residus de Catalunya, la cita va aplegar fabricants i distribuïdors per una banda i, per una altra, representants, sobretot, de les administracions públiques, que és ara com ara el sector més implicat en la "compra verda", tot i que també hi va haver empreses privades que són clients potencials d'aquests productes. En total, vora tres-centes persones. Segons Pilar Chiva, directora del Centre Català del Reciclatge, l'experiència va ser "molt positiva", i ja es pensa en una propera edició.

L'objectiu és apropar l'oferta de productes als responsables de compres de companyies i institucions, per facilitar que es tinguin en consideració i que creixi així el dinamisme d'aquest mercat. I tot fa pensar que es va aconseguir.

Exposició de productes
Un dels punts fonamentals de la trobada va estar l'exposició dels productes del catàleg de la Xarxa, que va permetre als assistents veure'ls i tocar-los, i que va incloure una àmplia gamma de materials distribuïts en quatre espais. Un d'ells recollia materials de construcció, des dels més habituals com l'àrid reciclat a elements d'aïllament, revestiments d'interiors de plàstics reciclats i diversos tipus de paviments. Un jardí i una terrassa mostraven diversos elements de mobiliari urbà com ara bancs, papereres o pilones fets a partir de materials reciclats. A l'espai que recreava una oficina no només hi havia el material de papereria més habitual, sinó que també els mobles estaven fets de materials reciclats. Així hi havia, per exemple, una pantalla de separació feta amb restes de moqueta, i una moqueta de paper reciclat. Per últim, un altre escenari simulava un bar, en el qual tota la vaixella era compostable, hi havia ampolles reciclades, productes de neteja respectuosos amb el medi ambient i tovallons de paper reciclat.

En opinió d'Albert Torras, un dels assistents en representació de l'Entitat Metropolitana, aquesta iniciativa va ser "molt positiva", perquè sovint "costa fer-se una idea real només a partir d'un catàleg online". En el seu cas, l'exposició ha permès "fer repàs de tot el material d'oficina i descobrir nous productes, com ara els rotuladors marcadors de base aquosa o els post-it de paper reciclat".

També van ser interessants, segons els assistents, les trobades individualitzades entre venedors i possibles compradors a l'espai anomenat B2B (business to business), on es van poder explicar els detalls de l'oferta de cada fabricant i veure si s'adeqüen o no a les necessitats dels compradors. En total s'hi van fer una trentena de reunions d'aquest tipus.

Comprar 'verd' no és fàcil
A més d'aquesta part semblant a una fira de mostres, a la trobada també va haver-hi lloc per a la reflexió, amb una sèrie de ponències que van fer repàs de la situació actual de la compra de productes reciclats, reciclables i biodegradables. (En aquest enllaç podeu trobar un resum dels continguts de les ponències).

Diversos compradors -representats de diferents administracions, principalment- van exposar els que veuen, ara com ara, com els principals obstacles a l'hora de triar aquests productes en les seves comandes. Per una banda, van destacar la dificultat de canviar els hàbits de consum i de proveïdors habituals, el desconeixement de l'existència d'alguns productes i la limitació de la disponibilitat. "Són les barreres de sempre", comenta Pilar Chiva, "sobretot hi ha desconfiança i manca d'informació, per això es fan trobades com aquesta des de la Xarxa Compra Reciclat".

Un altre dels obstacles més grans a l'hora de decantar-se per la "compra verda" és la relació qualitat-preu, perquè el cost d'aquests productes sol ser més elevat que el dels "convencionals" i, sobretot a l'empresa privada, aquest esdevé un factor que limita molt la decisió de compra. Com a possibles solucions d'aquesta diferència, durant la trobada es va suggerir que s'hi dediquin ajuts públics o incentius fiscals als compradors.

Pel que fa a la qualitat, es va remarcar la necessitat de comptar amb certificacions fiables, perquè de vegades hi ha productes al mercat que compleixen els requisits ambientals però no els d'utilitat. Així, per exemple, es va mostrar el cas d'uns bolígrafs realitzats a partir de PET d'ampolles d'aigua reciclat, però que es trencaven amb molta facilitat. I també es va posar sobre la taula la dificultat de trobar oferta de material informàtic.

Pel que fa a les publicacions, es va destacar la necessitat d'ajustar la tirada. "Sovint les institucions fem publicacions amb paper reciclat, tintes adequades, etc., però si fem més exemplars dels que realment necessitem i acabem llençant-los, no ho estem fent bé", explica Albert Torras.

Optimisme per al futur
Tot i les dificultats, els participants van reconèixer que aquest és també un bon moment per al creixement d'aquest mercat, especialment perquè la voluntat política va en augment. "Estem avançant molt en aquest sentit", assenyala Pilar Chiva. "La nova llei de contractes ja inclou aquests factors de forma clara, i el govern espanyol també està fent apostes clares en aquesta línia". A més, l'oferta de productes no deixa d'augmentar. Si fa quatre o cinc anys el catàleg de la xarxa no arribava a la cinquantena de productes, ara supera els tres-cents cinquanta.

Tot i que l'eina principal de la Xarxa Compra Reciclat és la seva pàgina web, on es pot trobar tota la informació dels productes, l'èxit de la trobada els anima a repetir l'experiència, perquè "s'ha demostrat que és bo que ens trobem de tant en tant i puguem veure els productes físicament", assegura Chiva. Per l'any que ve es vol fer coincidir la trobada amb la fira Construmat, que està prevista per a finals del mes d'abril.

AdjuntMida
Image icon logocomprareciclat.jpg6.94 KB

Relacionats

Article

La Fundació Solidança ha estat guardonada amb la Creu de Sant Jordi 2024, un dels màxims guardons que atorga la Generalitat de Catalunya.

Article

L'Escola de Natura del Corredor (ENC) arriba aquest curs als 40 anys de trajectòria, consolidant-se com un equipament pioner en educació ambiental i sostenibilitat al Maresme i el Vallès Oriental. Fundada el 1984, l'ENC ha estat un actor clau en la sensibilització i formació de prop de 270.000 infants i adolescents, així com 26.000 docents, fomentant valors de respecte i compromís amb el medi ambient.

Article

En total s’instal·laran 880 mòduls repartits entre el PAV3, les escoles Collserola i Turó de Can Mates i l’Institut-escola Catalunya.

Butlletí