Font: ICRA
L'equip del projecte GESTOR ha creat una nova tècnica de localització que permet detectar entrades d'aigua externa a la xarxa de sanejament urbana. La tècnica emprada permet conèixer exactament el punt on s'està produint una entrada d'aigua externa per poder anul·lar-la i millorar així el funcionament del col·lector. La infiltració d'aigües freàtiques o de pluja en els col·lectors d'aigua, produïts per fallades estructurals en el clavegueram, és una de les principals problemàtiques en la gestió de les xarxes de sanejament.
L'equip del projecte GESTOR, format pel consorci FACSA- Institut Català de Recerca de l'Agua (ICRA)- ABM Serveis d’Enginyeria i Consulting SL, ha creat una nova tècnica de localització que permet detectar entrades d'aigua externa a la xarxa de sanejament urbana.
La infiltració d'aigües freàtiques o de pluja en els col·lectors d'aigua, produïts per fallades estructurals en el clavegueram, és una de les principals problemàtiques en la gestió de les xarxes de sanejament.
D'una banda, els col·lectors no estan dissenyats per poder recollir quantitats elevades d'aigua, fet que pot produir inundacions en carrers i descàrregues d'aigua no tractada en rius, llacs i altres mitjans naturals. I, de l'altra, l'augment del volum d'aigua a tractar, produeix increments de consum d'energia i té un efecte negatiu en la capacitat i eficiència de tractament de les estacions de tractament d'aigua residual (EDAR).
La tècnica emprada permet conèixer exactament el punt on s'està produint una entrada d'aigua externa per poder anul·lar-la i millorar així el funcionament del col·lector. Aquesta actua com un sensor lineal al llarg de tot el col·lector i permet poder situar qualsevol entrada d'aigua externa en tota la longitud del col·lector estudiat.
La tècnica va ser provada i avaluada durant diversos mesos en un col·lector d'aigües residuals de Benicàssim, a la zona sud de la població, que compta amb una xarxa separativa, en la qual les aigües pluvials i les aigües residuals s'evacuen per diferents conductes. Els resultats van permetre localitzar infiltracions d'aigua freàtica i entrades d'aigua de pluja en el col·lector d'aigües residuals, i trobar els punts exactes on es produïen aquestes entrades.
El projecte GESTOR té com a objectiu final desenvolupar una plataforma avançada de gestió preventiva i per a l'eficiència de recursos hídrics en infraestructures de sanejament urbà. La iniciativa ha estat cofinançada pel Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat i pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en la convocatòria Reptes-Col·laboració del Programa Estatal d'Investigació, Desenvolupament i Innovació Orientada als Reptes de la Societat, en el marc del Pla Estatal d'Investigació Científica i Tècnica i d'Innovació 2013-2016.