La conservació dels ambients aquàtics

Un seminari a Tortosa pren el pols a la custòdia del territori en l'àmbit fluvial
Sostenible.cat
09/12/2008 - 00:00

La custòdia del territori és una estratègia de conservació dels valors del territori que és aplicable en indrets ben diversos, i un dels àmbits on recentment ha pres més rellevància és el de les masses d'aigua (rius, zones humides, aigües costaneres...). Aquest impuls de la custòdia en l'àmbit de l'aigua ha vingut acompanyat per un conveni de col·laboració entre l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i la Xarxa de Custòdia del Territori (xct) per dur a terme accions coordinades sobre els àmbits aquàtics de Catalunya. Aquest conveni, signat l'any 2007, forma part dels processos de concertació de l'ACA per implicar la societat civil en l'aplicació de la Directiva marc de l'aigua.

En el marc d'aquest conveni, la xct i l'ACA van organitzar a l'auditori Felip Pedrell de Tortosa el segon seminari sobre conservació i custòdia de l'entorn fluvial privat. El primer seminari havia tingut lloc a final de 2007 a la seu del Departament de Medi Ambient i Habitatge a Barcelona (veure notícia a Sostenible.cat).

Muntsa Niso, cap de la unitat de Participació i Concertació social de l'ACA, va remarcar en la presentació de l'acte que aquest tingués lloc a les Terres de l'Ebre, un territori amb àmbits fluvials de gran rellevància, però on s'han enregistrat poques iniciatives de custòdia.

Resultats del Programa de custòdia fluvial
Un dels eixos del conveni entre l'ACA i la xct és el Programa de custòdia del territori per a la recuperació, gestió i conservació de l'entorn fluvial privat. Aquest programa pretén impulsar la custòdia del territori en les aigües superficials de Catalunya i l'any 2007 va donar suport a 3 iniciatives de custòdia.

Enguany, de les disset propostes que es van presentar a la convocatòria anual, se n'han seleccionat cinc, que han rebut assessorament tècnic continuat i recursos de la xct i l'ACA al llarg de tot l'any. Tres de les cinc iniciatives s'ubiquen a la comarca d'Osona, i les altres dues són de les Terres de l'Ebre. Elisabeth del Valle, responsable d'iniciatives de la xct, va valorar positivament aquests projectes, i va convidar els seus impulsors a explicar-los als assistents del seminari.

Marc Ordeix, director del Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis del Museu Industrial del Ter, va presentar el programa d'acords i actuacions de custòdia fluvial al riu Ter a Torelló, les Masies de Voltregà i Manlleu, des de la finca de Conanglell fins al meandre del Gelabert. Aquesta iniciativa té l'interès de relligar diverses iniciatives de custòdia al llarg del curs del Ter a Osona. Per la seva banda, Guillem Mas, del Grup de Naturalistes d'Osona-ICHN, va explicar el projecte de recuperació dels ambients aquàtics de la roureda del Llopart, a Sant Julià de Vilatorta, una finca de propietat privada amb un elevat interès natural i paisatgístic. I finalment, Andrea Munita, responsable d'adopcions de riu de l'Associació Hàbitats-Projecte Rius, va exposar el projecte d'adopció de la riera de Martinet per a la seva rehabilitació ambiental i revalorització social.

Per últim, es van presentar les iniciatives de custòdia de les Terres de l'Ebre: Ignasi Ripoll, responsable de SEO/BirdLife, va presentar una iniciativa de custòdia al bosc de ribera al delta de l'Ebre, i Pere Josep Jiménez, responsable del Grup de Natura Freixe, va explicar el projecte de recuperació del bosc de ribera i conservació paisatgística al meandre del riu Ebre a Flix.

Del Valle va anunciar un nou Programa per a l'any 2009, que incorpora la novetat que la convocatòria serà oberta, de manera que qualsevol entitat membre de la xct podrà proposar iniciatives en qualsevol moment de l'any. A més, la xct es reservarà l'opció de proposar iniciatives de custòdia a les entitats. Del Valle va assegurar que les iniciatives que van gaudir de suport al llarg de 2007 i 2008 continuarien rebent-lo al llarg de 2009.

Noves eines per a la custòdia fluvial
En la segona part del seminari es va presentar el llibre Confluint en la cura de l'aigua. Reflexions sobre l'encaix entre la custòdia del territori i la Directiva marc de l'aigua, elaborat per l'ACA amb el suport de la xct. Aquesta publicació valora les oportunitats que presenta la custòdia del territori per contribuir al compliment dels objectius de la Directiva marc de l'aigua, i inclou un apartat pràctic amb consells per a les entitats que desitgen dur a terme accions de custòdia en l'àmbit de l'aigua.

Seguidament, es va presentar el Grup de Treball de custòdia fluvial, constituït a Flix el 14 d'octubre d'enguany. Aquest grup de treball neix amb la voluntat de fomentar el treball en xarxa entre les entitats de custòdia membres de la xct que centren la seva tasca i tenen interès en el medi fluvial. El Grup de Treball impulsarà la custòdia en entorns fluvials i difondrà iniciatives de conservació i cura dels rius que lideren les entitats de custòdia a Catalunya.

Jordi Pagès, tècnic de l'Àrea de Planificació per l'Ús Sostenible de l'Aigua de l'ACA, va cloure el seminari i va aprofitar per repassar l'evolució de l'enfocament de la conservació dels ambients aquàtics per part de l'administració de l'aigua els darrers cinc anys. Segons Pagès, l'ACA està duent a terme una activitat de recuperació d'ambients naturals impensable tan sols fa cinc anys. En aquest sentit, Pagès va remarcar el potencial de la gestió privada d'espais fluvials que ofereix la custòdia del territori per contribuir a aquesta bona tendència.

Relacionats

Article

Aquest desembre han començat les intervencions per a la prevenció d’incendis als boscos metropolitans. 

Article

L’Ajuntament de Montmeló posa en funcionament un nou servei que permetrà compartir amb la ciutadania l’energia solar que es genera a les instal·lacions municipals.

Article

Cinquanta-vuit escoles de la ciutat participen en aquest programa que els apropa contingut i experiències medi ambientals

Butlletí