La Diputació de Barcelona lidera el projecte europeu EURONET 50/50

Aquesta iniciativa pretén promoure l'estalvi energètic a les escoles a través de la sensibilització i canvi d'hàbits de professors i alumnes
Redacció
08/02/2010 - 00:00

Un cop l'alumne aprèn a estalviar energia, ho farà tota la vida. Amb aquesta idea de rerefons, i conscients de que els més petits són l'autèntic motor del canvi a les societats, la Diputació de Barcelona, a través de l'àrea de Medi Ambient, lidera el projecte europeu EURONET 50/50, que pretén promoure l'estalvi energètic a les escoles a través de la sensibilització i canvi d'hàbits de professors i alumnes. Un projecte, en paraules del coordinador de l'àrea de Medi Ambient, Ferran Vallespinós, "molt innovador, amb valor afegit, que aporta el seu gra de sorra en la lluita contra el canvi climàtic", ja que si les escoles redueixen el seu consum energètic també estaran reduint les seves emissions de CO2 a l'atmosfera.

El projecte, finançat en un 75% per la Direcció General d'Energia de la Unió Europea, a través del programa Energia Intel·ligent Europea (EIE), implica nou socis de nou països europeus (Espanya, Alemanya, Itàlia, Finlàndia, Hongria, Portugal, Polònia, Grècia i Eslovènia), i s'aplicarà en 50 centres educatius (escoles primàries), dels quals 13 són a la província de Barcelona. Està previst que tingui una durada de 3 anys, i finalitzi al maig de 2012.

Tothom hi surt guanyant
Com el seu propi nom indica, el projecte EURONET 50/50 aplicarà la metodologia del 50/50 per promoure l'estalvi energètic a les escoles. El concepte, desenvolupat a Alemanya l'any 1994, implica que tant el centre educatiu com aquell que paga la factura energètica (en aquest cas, els ajuntaments) en surtin beneficiats. Primer es calcula l'estalvi energètic assolit durant un any en termes econòmics (és a dir, reducció en la factura), retornant-se el 50% d'aquest import a l'escola i, essent l'altre 50% el benefici net que obté l'ajuntament que paga la factura. Amb aquest sistema, doncs, tothom hi surt guanyant: en primer lloc, l'escola, que d'aquesta manera rep uns diners que després podrà dedicar al que vulgui; també hi guanya l'ajuntament, que pagarà menys per la factura energètica; i finalment també guanya el medi, perquè al reduir el consum d'energia es contribueix a lluitar contra el canvi climàtic.

Per a aconseguir-ho, el projecte preveu la creació d'equips energètics a cada escola -format per alumnes i professors, que seran els encarregats d'establir les diferents accions a dur a terme-, es faran auditories energètiques per conèixer el punt de partida a cada centre i es distribuiran materials educatius (anomenats E-packs) amb informació sobre energia i canvi climàtic i aparells pe realitzar càlculs de lluminositat i temperatura als passadissos i aules dels centres escolars.

Afavorir el canvi
Dilluns 1 de febrer es va celebrar la primera reunió amb els 13 centres escolars de la província de Barcelona involucrats en el projecte (veure la notícia). Núria Parpal, una de les responsables del projecte, va explicar que l'objectiu de l'EURONET 50/50 no és que les escoles facin grans inversions, sinó afavorir el canvi d'actitud de tota la comunitat educativa vers l'energia, des dels alumnes fins els professors i personal de manteniment. Per aquest motiu, aquest "és un projecte que no només vol estalviar diners, sinó generar també una consciència energètica entre els alumnes, provocar el seu canvi d'hàbits". La idea és que aquest canvi de mentalitat no es quedi només dins l'escola, sinó que els nens el portin també a la pràctica a casa.

Tot i que aquesta metodologia ha permès assolir reduccions anuals en el consum d'energia de fins un 15%, l'objectiu mínim establert en aquest projecte serà de l'1,5%, amb la idea que les escoles continuïn promovent aquestes bones pràctiques un cop el projecte hagi finalitzat.

Per facilitar aquesta feina de sensibilització i difusió de bones pràctiques en estalvi energètic, i acabar així creant tota una xarxa d'escoles 50/50, cada centre participant en el projecte tindrà un blog per explicar de primera mà la seva experiència i relacionar-se amb la resta de participants. Tots els blogs es poden consultar a través del web del projecte www.euronet50-50.eu, on també es pot consultar tota la documentació i metodologia aplicada a mesura que es vagi desenvolupant. A més a més, l'EURONET 50/50 disposa d'un espai propi a Youtube i un canal de Twitter per informar al minut sobre el projecte.

AdjuntMida
Image icon euronet.jpg15.62 KB

Relacionats

Article

91 mercats de 58 municipis apliquen el programa "Apropant el mercat: competitiu, digital i sostenible" de la Diputació de Barcelona.

Article

CO-VISION és un espai on l’art, la ciència i la comunitat es troben per inspirar canvis reals.

Article

Santa Coloma de Gramenet compta amb una nova promoció d’habitatge públic sostenible al barri de Fondo. L’edifici, desenvolupat per l’Institut Català del Sòl (INCASOL) i amb l’assessorament de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) en el marc del projecte europeu syn.ikia, compta amb 38 habitatges de lloguer assequible, dissenyats amb criteris d’energia positiva, és a dir, capaços de generar més energia de la que consumeixen.

Butlletí