La Fundació Terra presenta el projecte 'Catalunya pren el Sol'

L'objectiu és descobrir les possibilitats i necessitat d'avançar cap a un model d'autonomia energètica
Font: Fundació Terra
06/04/2010 - 00:00

"Catalunya pren el Sol" consisteix en un projecte de foment de les energies renovables (sobretot en relació a l'energia solar fotovoltaica) i un model d'autonomia energètica a Catalunya per combatre el canvi climàtic. El projecte és gestionat per la Fundació Terra i forma part de la col·laboració del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya i el Moviment Laic i Progressista.

Aquest és un projecte plantejat amb l'objectiu de contribuir a un canvi de model ambiental i energètic. Vol descobrir les possibilitats i necessitat d'avançar cap a un model d'autonomia energètica i buscant un paper més rellevant i actiu dels ciutadans en relació al seu ús de l'energia.

Aquest projecte compta amb diferents vessants: divulgativa, d'aprenentatge i d'acció.

Divulgació
Aquesta vessant pretén posar a disposició del màxim de ciutadania informació molt clara i senzilla per apropar l'energia solar fotovoltaica com a fórmula d'estalvi d'emissions i lluitar contra el canvi climàtic. Es tracta de posar a l'abast dels ciutadans una activitat pública que expliqui i animi a començar un petit canvi particular i un gran canvi social i global. Aquesta activitat s'efectuarà en un àmbit de màxima concurrència pública en unes sessions especials.

Aprenentatge sobre energia solar fotovoltaica
Es dissenyarà una activitat formativa qualificada en format de taller per captar l'interès del món associatiu pel que fa a l'energia solar fotovoltaica. Per aquest aprenentatge experiencial es pogramaran 20 tallers personalitzats per poder oferir uns continguts teòric-pràctics sobre energia fotovoltaica. Els destinataris seran persones d'ateneus i d'entitats juvenils (de més de 14 anys) de diversos punts de Catalunya. Els tallers, de 3 hores de durada, seran gratuïts. Els continguts que es traslladaran són els següents:

  • Presentació.
  • Introducció sobre els problemes energètics actuals.
  • El paper de les energies renovables i en concret de l'energia fotovoltaica.
  • Pràctica. Muntatge d'un equip autònom solar que qeudarà per a ús de l'entitat. Tant el muntatge com l'ús de l'equip permeten saber exactament quins elements conformen una instal·lació fotovoltaica i com s'han de tractar per assegurar-ne una llarga durabilitat.
  • Conclusions, dubtes i recursos.

Per disposar d'un d'aquests tallers, que es realitzaran en el mateix equipament de l'entitat per a un grup de 20-25 persones, cal omplir la fitxa de sol·licitud (fitxa en pdf ) i fer-la arribar a la Fundació Terra abans del 8 d'abril.

Propostes d'acció
Aquest programa pretén contribuir a seguir aprenent i actuant, animant a la gent, amb els recursos que se'ls faciliten, a fer un pas més cada dia. De la mateixa manera que moltes cèl·lules solars composen un mòdul i varis mòduls un camp solar, és a dir que la suma de components molt petits arriben a suposar molta energia, es vol animar a la gent a aportar la seva acció per aconseguir un canvi de més dimensió al costat de molta altra gent. Com sempre procurem, volem canviar persones per canviar la societat, amb l'esperit que els petits canvis són poderosos.

Més informació: http://www.ecoterra.org/articulos208cat.html | ecoterra@ecoterra.org  

AdjuntMida
Image icon ecoterra_2solar.jpg14.81 KB

Relacionats

Article

S'amplia l'oferta amb l’entrada en servei de l’antic laboratori de l’Estació de Tractament d’Aigua Potable com a espai d’aprenentatge.

Article

L'Ajuntament de Caldes d'Estrac disposa de dues noves instal·lacions fotovoltaiques d'autoconsum en equipaments municipals. Les noves instal·lacions permeten generar energia renovable i estalviar en consums energètics i emissions de CO₂.

Article

Manlleu estrena “L'Energia de Manlleu en joc” en el marc de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible 2023.

Butlletí