La UPC assoleix un 27% d'estalvi energètic en els últims quatre anys

Font: UPC
05/03/2015 - 00:00
La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha reduït un 27% el consum energètic dels edificis dels campus en els darrers quatre anys. Aquesta fita supera l'objectiu fixat al Pla d'estalvi energètic de la Universitat per al 2014 de reduir aquest consum un 25%. 

L'any 2011 es va posar en marxa el Pla d'estalvi energètic de la UPC amb l'objectiu de reduir el consum energètic un 25% i contribuir, d'aquesta manera, a la sostenibilitat econòmica i ambiental de la Universitat. Tal i com indiquen els resultats en finalitzar el Pla, s'ha superat l'objectiu fixat, ja que s'han reduït els consums un 27% entre els anys 2011 i 2014. L'estalvi s'ha aconseguit gràcies a diverses mesures que han comptat amb la implicació de tota la comunitat universitària en l'ús i la gestió dels edificis.

En aquests quatre anys, la reducció dels consums ha estat del 20% en electricitat i del 40% en gas. S'ha passat de 53,8 a 39,1 GWh. La reducció acumulada durant aquest període és de 41,2 GWh, consum equivalent al d'un any.

En termes econòmics, tot i l'increment del preu mitjà de l'energia, els esforços han permès aconseguir estabilitzar la despesa energètica gairebé uns cinc milions d'euros. Si s'haguessin mantingut els nivells de consum de l'any 2010, el cost anual de l'any 2014 hagués estat de set milions d'euros.

Línies d'acció
El Pla d'estalvi energètic ha contemplat diverses línies d'acció, amb una atenció especial al treball en xarxa i a les estratègies de participació i de col·laboració de la comunitat per a la gestió intel·ligent i responsable dels recursos públics. Dos dels eixos claus per desplegar aquest enfocament ha estat el Sistema de monitorització SIRENA i els Projectes d'Optimització Energètica (POE) dels edificis, un model  propi d'incentivació de l'estalvi a nivell d'edifici per a grans organitzacions.

Els POE són projectes per millorar i innovar en la gestió energètica que es treballen a nivell de comunitat a tots els edificis de la UPC. La finalitat és anar reduint progressivament la demanda energètica a partir de la complicitat i participació dels usuaris. Es treballa per modificar els patrons d'ús i de gestió, sense alterar l'habitabilitat dels edificis ni haver d'invertir en mesures estructurals per poder disminuir el consum energètic.

D'altra banda, SIRENA és el sistema d'informació de recursos energètics i aigua de la UPC que permet consultar, des de qualsevol ordinador i a través d'Internet, el consum en temps real d'electricitat, gas i aigua dels seus edificis. El sistema és obert i tothom pot accedir fàcilment a la gestió de recursos de la Universitat. SIRENA és una eina que serveix tant per a l'optimització del consum per part dels gestors, tècnics de manteniment i usuaris, com per fer activitats acadèmiques a partir de les dades que ofereix.

Programa CampusLab
Actualment hi ha POE a 43 edificis, que representen un 93% dels edificis de la Universitat. En paral·lel, durant aquests anys també s'ha iniciat el programa CampusLab, una iniciativa de la UPC que té l'objectiu de connectar l'activitat docent i de recerca amb les accions d'estalvi energètic que es duen a terme als POE.
D'altra banda, el Servei de Biblioteques, Publicacions i Arxius, juntament amb l'Oficina de Gestió Sostenible i Igualtat d'Oportunitats, ha editat una guia que recull les accions d'estalvi energètic de les biblioteques de la UPC. 
Enllaç a la guia: http://bibliotecnica.upc.edu/sostenibilitat

Conveni amb l'ICAEN
En el mateix marc d'actuació per a l'estalvi energètic, la UPC ha signat, el mes de febrer, un conveni de col·laboració amb l'Institut Català de l'Energia (ICAEN) i el Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya per millorar l'eficiència energètica en les instal·lacions dels edificis de la Universitat i reduir-ne la despesa energètica. La finalitat és cercar inversions en eficiència als campus mitjançant empreses de serveis energètics.
També es preveu donar suport al programa CampusLab en l'àmbit de l'eficiència i l'estalvi energètic, i les energies renovables, per convertir els campus de la UPC en espais d'experimentació i demostració pel que fa a la sostenibilitat energètica.

Etiquetes: 
AdjuntMida
Image icon upc.JPG137.25 KB

Relacionats

Article

Aquests premis destaquen les contractacions i els procediments de licitació més sostenibles, circulars i innovadors a nivell europeu

Article

Aigües de Reus ha presentat aquest dimarts, 12 de març el nou projecte de recuperació de la Bassa Nova, a l’entorn del passeig de la Boca de la Mina, que en breu es posarà a exposició pública i posteriorment es traurà a licitació per segon cop després que un primer concurs quedés desert a principi de 2023

Article

El ple ha acordat l'adhesió a la Xarxa Metropolitana de Refugis Climàtics

Butlletí