'Les aus, els nostres ulls al mar', nova exposició al CEM de Sitges

13/06/2022 - 19:11

La mostra, organitzada per SEO/BirdLife, vol donar a conèixer les aus marines reflectint la cara i la creu d’una realitat rellevant que va des d’imatges de majestuosos vols en formació d’ocells fins a escenes desoladores d’aus empastifades de petroli, embolicades en xarxes de pesca o amb hams clavats.

A través de nombroses imatges, es mostra la bellesa del medi marí i de les espècies que el sobrevolen, alhora que dona visibilitat a les diverses amenaces que les aus troben a terra i a mar, però que les han convertit en el grup d' ocells més amenaçat del món, posant l' accent en les captures accidentals en arts de pesca.

Al costat de les aus, també els pescadors conten en primera persona el vincle que tenen amb totes elles sota la visió comuna de ser "els seus ulls al mar", com també ho són per als biòlegs del Programa Marí de SEO/BirdLife, que tenen entre les seves prioritats estudiar i buscar solucions a una de les seves amenaces més greus: la captura accidental en arts de pesca.

L'exposició també destaca el paper de la Xarxa Natura 2000 com un conjunt d'espais que poden ser claus per a la conservació de la biodiversitat marina i la sostenibilitat de l'activitat pesquera.

Segons explica Beatriz Barajas, tècnica del Programa Marí de SEO/BirdLife i coordinadora de l'exposició, «en aquesta mostra hem volgut arribar al gran públic, i en especial als pescadors, a través d'imatges de gran impacte, per la seva bellesa i pel problema que representen. Volem mostrar que ja són molts els pescadors amb els quals treballem per trobar solucions a les captures accidentals i agrair a cadascun d'ells la seva valuosa col·laboració».

Per la seva banda, Pau Aguiló, director del Centre d’Estudis del Mar, apunta que «aquest equipament té la vocació de promoure la col·laboració amb el territori per tal de divulgar els valors ambientals dels ecosistemes marins i fomentar aliances entre les persones i entitats que, per les seves ocupacions o activitats, interactuen amb aquests ecosistemes. Des d’aquest punt de vista, l’exposició "Les aus, els nostres ulls al mar" és una bona mostra d’un projecte col·laboratiu entre SEO/BirdLife i els pescadors amb l’objectiu comú de reduir les captures accidentals d’aus marines».

La tècnica de SEO/BirdLife, Lucía Soliño, comenta que «més de 50 pescadors de la Mediterrània i Galícia han col·laborat estretament en la recollida de dades a bord o en la posta a punt de mesures de mitigació, mentre que molts més han aportat la seva visió a través d'enquestes i tallers. Aconseguir la seva participació ha estat la manera d’arribar a solucions consensuades a un problema que és de tots».

 

Projecte Zepamar III

L'exposició ha estat realitzada per SEO/BirdLife i es troba en itinerància gràcies al projecte Zepamar III, que compta amb la col·laboració de la Fundación Biodiversidad del Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, a través del Programa Pleamar, cofinançat pel Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMP).

 

Itinerància

L'exposició arriba a Sitges, on es podrà visitar gratuïtament fins al 20 de juny de 2022, amb horari de dilluns a divendres de 10.00 a 14.00 h, i els caps de setmana de forma variable segons agenda, després del seu pas per la Llotja de Ribeira (A Coruña), el Parc Natural de Cap de Creus, la fira Madbird de Madrid i la llotja d'O Grove de Pontevedra.

 

Centre d’Estudis del Mar

El Centre d’Estudis del Mar (CEM), creat el 1983 pel Servei del Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, va ser el primer equipament d’educació ambiental litoral i marítima de l’Estat espanyol. Treballa per promoure el coneixement del litoral i del món marí per tal de fer-ne compatible la conservació i protecció amb un ús públic respectuós.


Categories: 
Municipis: 
GarrafSitges

Relacionats

Notícia

Arrenca la campanya ‘Arrels de la terra’ a Cubelles per protegir el patrimoni agrícola i natural del territori.

Article

La Xarxa per la Conservació per la Natura ha llançat #LesVeusDelTerritori, una campanya que vol donar veu a aquelles persones que, dia a dia, treballen per cuidar i protegir els nostres ecosistemes.

Article

Els integrants de la Comunitat Energètica Municipal de Sitges ja han començat a rebre l'energia fotovoltaica dels edificis municipals.

Butlletí