Una gestió integrada prioritza tècniques respectuoses amb el medi natural en les actuacions a l’arbrat i la resta d’espais verds de la ciutat, amb controls biològics i físics S’apliquen mètodes com la conservació de la fauna auxiliar, la introducció de depredadors naturals i la instal·lació de refugis per a insectes beneficiosos Les actuacions preventives contra la processionària del pi es fan amb tractaments d’endoteràpia i la instal·lació de bosses amb anelles als troncs dels arbres.
L’Hospitalet és una de les ciutats avançades en el control de les plagues del verd urbà i l’arbrat per mitjà de mètodes sostenibles i no agressius per al medi ambient i la salut de la ciutadania, en línia amb els objectius de desenvolupament sostenible vinculats amb el medi ambient i la salut.
El control de les plagues es fa a la ciutat des de 2017 aplicant tècniques de gestió integrada de les actuacions, que prioritzen l’ús de mètodes no agressius davant de sistemes fitosanitaris. Així, el Pla estratègic de gestió ecològica del verd urbà estableix com a prioritari per afrontar les plagues l’ús dels controls biològic i físic (trampes, barreres físiques...) davant la utilització de productes amb substàncies químiques.
Per controlar el cicle anual de plagues en algunes espècies, s’estableix un protocol de tractaments al llarg de l’any. És el cas dels pugons als exemplars de Robinia, Cercis i Prunus, el barrinador del pollancre, la processionària del pi o la cendrosa del plataner.
Algunes de les tècniques biològiques utilitzades són la conservació de la fauna auxiliar i la introducció de depredadors naturals —com la marieta per al control del pugó—, i la instauració de refugis per a insectes beneficiosos; a més d’insecticides biològics i productes d’origen natural, solucions respectuoses amb el medi ambient i segures per a la ciutadania que permeten mantenir un nivell baix de plagues.
Altres mesures que s’estan utilitzant a la ciutat en el control de plagues són de caràcter físic o mecànic, amb intervencions als exemplars que redueixen l’afectació de mosca blanca als cítrics i la psil·la als ficus; o la instal·lació de bosses amb anelles als troncs per capturar la processionària del pi, contra la qual també s’apliquen tractaments d’endoteràpia als arbres.
Els treballs de control de plagues estan inclosos en la contracta de conservació del verd urbà —que ha incorporat un especialista per fer-ne el seguiment—, l’objectiu de la qual és el manteniment i la millora dels espais verds i l’arbrat de la ciutat, així com la seva adequació a un model més ecològic i sostenible d’acord amb el Pla director del verd urbà i el Pla estratègic de gestió ecològica de L’Hospitalet.