Font: AMB
Recentment s'han construït tres refugis de biodiversitat al parc del Llobregat (Sant Feliu de Llobregat), al parc del Mil·lenari (Sant Just Desvern) i al parc del Riu (el Prat de Llobregat). En els dos primers, els refugis s'han situat als nous jardins d'herbes remeieres, per tal d'afavorir la presència de fauna gràcies també a les plantes nutrícies dels jardins.
Aquest tipus d'instal·lacions funcionen com un recurs educatiu que facilita l'observació d'espècies d'insectes, aràcnids, rèptils i fins i tot algun petit mamífer, com els eriçons, i també afavoreixen el seguiment de la biodiversitat del parc de manera participativa. Per aquest motiu, els refugis del parc del Riu i del parc del Mil·lenari s'han construït amb la col·laboració de famílies, per tal d'explicar des d'un inici la seva important funció ecològica.
Els refugis de biodiversitat són estructures fetes amb troncs foradats de diferents mides, tubs, pedres, pinyes, i altres tipus de materials semblants, col·locats en gabions de reixa metàl·lica. Són un lloc càlid que facilita l'estada d'espècies durant l'hivern i racons per a la cria: troncs foradats que ajuden a niar diferents espècies d'abelles, larves d'escarabats, centpeus i porquets de Sant Antoni, pedres que acullen aranyes, escarabats, abelles solitàries, cuques de llum, grills, saltamartins o mantis religioses, tubs per a aranyes, formigues i escarabats.
Als refugis situats directament al terra, també hi ha una cavitat de fusta pensada per als eriçons, i estan envoltats de restes de fullaraca o pinassa per afavorir encara més la funció de refugi per a la fauna. S'intenta, en la mesura del possible, que els materials provinguin del mateix parc on s'ubiquen.
Els refugis de biodiversitat formen part del Pla de millora de la biodiversitat dels parcs i platges metropolitans.