Font: Parets del Vallès
La tecnologia emprada es basa en la injecció de CO2, un gas innocu, molt efectiu i que preserva la qualitat de les aigües freàtiques
L’Ajuntament de Parets del Vallès i la concessionària del servei d’aigües (CASSA) treballen per potenciar la resiliència hídrica del municipi, un aspecte clau en episodis de sequera com l’actual. Un dels objectius és recuperar la captació d’aigua del Pou Volart-2, fins ara fora de servei, i rehabilitar el Pou Volart-1. Els Pous Volart, construÏts a la dècada dels anys 1980, capten l’aigua de l’aqüífer al·luvial del riu Tenes però, en l’actualitat, només s’aprofita l’aigua del pou Volart-1.
Les actuacions per rehabilitar les captacions pròpies compten amb una subvenció per part de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i permetran optimitzar l’estat interior dels pous, prolongar-ne la seva vida operativa i incloure el Pou Volart-2 al servei d’aigües, reduint la dependència dels embassaments de les conques internes.
Els treballs, que està executant CASSA, empren la innovadora tecnologia anomenada Aqua Freed, molt més eficient i sostenible que l’habitual en aquest tipus de tasques. Amb aquest sistema s’evita la utilització d’àcid clorhídric per a la neteja del pou, un producte que comporta cert risc i que implica la contaminació de les aigües, que s’han d’extreure i reciclar, amb els costos econòmics i mediambientals que això suposa. Aqua Freed, en canvi, treballa amb CO₂, un gas innocu, que no deixa cap residu i que és molt efectiu per a la desinfecció.
En concret, els treballs que està portant a terme CASSA consisteixen en el raspallat del revestiment dels pous, la injecció de CO₂ líquid i, finalment, un desenvolupament intensiu de la captació mitjançant pistoneig amb obturadors. El sistema combina els efectes d’un tractament mecànic amb un tractament químic, però evitant l’agressivitat d’altres tractaments químics habituals i aconseguint uns resultats molt superiors pel que fa a la neteja i desinfecció del pou. Els treballs s’allargaran fins a principis de desembre.
Actualment, el Pou Volart-1 permet una extracció de 130 m³ d’aigua cada hora. Un cop rehabilitat el Pou Volart-2, CASSA verificarà el potencial d’extracció d’aigua d’aquesta nova captació.