Ramats de bestiar ajuden a prevenir incendis i conservar la biodiversitat de Montserrat

Redacció
28/08/2015 - 00:00

Un any després de posar-se en marxa el projecte europeu LIFE Montserrat, ja s'ha superat la primera fase preparatòria i es poden veure les primeres actuacions sobre més de 300 hectàrees de bosc. El projecte abasta una àrea de 32.000 hectàrees de 14 municipis, al voltant de la muntanya, i entra en la seva fase decisiva.

LIFE Montserrat promou, entre altres accions, la prevenció d'incendis amb un treball de neteja del bosc i la seva preparació per a l'entrada dels ramats que ajuden al seu manteniment i a la conservació d'hàbitats i espècies d'alt interès. El projecte mou un pressupost de 3,5 milions d'euros que finança la Unió Europea en un 50%. La resta la posa un grup de 6 socis: Diputació de Barcelona, Patronat de la Muntanya de Montserrat, Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Bombers de la Generalitat de Catalunya, Fundació Catalunya-La Pedrera, i l'Associació de Propietaris Forestals Entorns de Montserrat.

Equips de treball han estat ultimant la neteja de boscos de fins a 300 hectàrees de terrenys al voltant de la muntanya de Montserrat. En els propers tres anys, aquesta xifra s'ampliarà fins a arribar a l'actuació en 5.000 hectàrees en zones estratègiques amb treballs forestals que permetran el desplegament de ramats de pastura extensiva amb un objectiu important: protegir dels grans incendis forestals un territori molt més ampli de 32.000 hectàrees en 14 municipis al voltant de la muntanya.

Aquest és l'àmbit d'actuació del projecte LIFE Montserrat que va aprovar la Unió Europea fa un any i que finança amb 1,7 milions d'euros (la meitat del pressupost).

El projecte ha tancat un primer any preparatori. S'ha increment el nombre de membres de l'Associació de Propietaris Forestals Entorns de Montserrat (APFEM), s'està ultimant els detalls per crear l'Associació de Ramaders Entorns de Montserrat, i també de l'inventari forestal de l'àrea prioritària de pastura i dels models i règims de pastura. Però a més s'ha fet un pas endavant amb el tancament de la primera intervenció important sobre aquestes 300 hectàrees que han quedat a punt per al desplegament del bestiar.

Tot plegat en aquesta primera fase hi ha treballat 5 empreses forestals del territori, amb prop d'una vintena de persones implicades. La intenció és que el projecte acabi implicant fins a 7 empreses locals de gestió forestal. També hi ha alguns ramats de vaques sobre el terreny, aproximadament uns 190 caps de bestiar. Els dos ramats actuals s'ampliaran dintre del LIFE Montserrat amb més caps de bestiar pasturant i la previsió per aquests tres propers anys es crear-ne dos de nous de vaques que estarien a la zona de Bruc i Marganell i crear-ne dos més, aquests de bestiar oví-cabrum a la zona de Collbató, Esparraguera i Olesa de Montserrat.

Acció del projecte

La muntanya de Montserrat i el seu entorn han patit històricament grans incendis forestals. Bona part de la superfície forestal del massís i el seu entorn correspon a boscos regenerats a partir d'aquests incendis (especialment els de 1986 i 1994). Són comunitats dominades per brolles i pi blanc amb gran densitat d'arbres i una elevada càrrega de biomassa combustible. Això els converteix en molt vulnerables al foc i fa que el risc de patir grans incendis forestals a la zona sigui molt alt. A més, la manca de rendibilitat econòmica de l'explotació d'aquests boscos comporta una escassa o nul·la gestió forestal, que combinada a l'abandonament de l'activitat agrícola i ramadera contribueix encara més a l'acumulació de combustible i per tant al risc d'incendi. L'actual context de canvi climàtic reforça aquest risc.

Els mitjans actuals per conèixer la dinàmica dels incendis i la seva evolució permeten dissenyar àrees estratègiques de protecció contra els grans incendis forestals. La creació de franges de baixa càrrega de combustible en aquestes àrees disminueix el risc d'incendi i, en cas de produir-se, frena la propagació del foc i facilita la seva extinció. Així, actuant en una àrea relativament reduïda es pot protegir un territori d'extensió molt més àmplia.

Sabent que la prevenció d'incendis és una estratègia a afavorir, per motius econòmics i ambientals, el projecte LIFE Montserrat va més enllà per posar en marxa un nou instrument: la gestió silvopastoral integrada, que combina treballs forestals i recuperació d'activitat agroramadera per mantenir una gestió activa i cost-eficient dels espais forestals, en complicitat amb el territori i amb una incidència positiva en el teixit socioeconòmic local. La gestió mitjançant silvopastura comporta un estalvi de fins el 75% en relació als mitjans mecànics de manteniment forestal (brigades) i permet, a banda, una economia local de producció de carn de qualitat.

El resultat: un trencament de la continuïtat del bosc en favor d'un mosaic agrosilvopastoral que millora la resiliència als incendis i afavoreix la biodiversitat. Un paisatge de més valor natural, més divers i menys vulnerable.

La viabilitat del projecte

Com en tots els projectes LIFE, la perdurabilitat més enllà dels 4 anys del projecte i la seva replicabilitat en altres indrets del territori, són objectius essencials que cal tenir en compte. En aquest sentit, i entenent que aquests objectius són assolibles en el cas del LIFE Montserrat, la Comissió Europea ha validat recentment el seu compromís de finançament del projecte en base a l'informe inicial presentat per part de l'equip del LIFE Montserrat.

Teniu més informació al web del projecte.

Etiquetes: 

Relacionats

Article

L’Ajuntament de Montmeló posa en funcionament un nou servei que permetrà compartir amb la ciutadania l’energia solar que es genera a les instal·lacions municipals.

Article

Cinquanta-vuit escoles de la ciutat participen en aquest programa que els apropa contingut i experiències medi ambientals

Article

La Fundació Solidança ha estat guardonada amb la Creu de Sant Jordi 2024, un dels màxims guardons que atorga la Generalitat de Catalunya.

Butlletí