Sinèrgies empresarials per assolir el residu mínim a Terrassa

31/10/2011 - 00:00
La capital del Vallès Occidental ha iniciat un projecte que reuneix a 15 petites i mitjanes empreses de diferents sectors per oferir expertesa amb l'objectiu de disminuir la generació de deixalles. La iniciativa porta el nom de Projecte Residu Mínim i forma part del Pla de la Innovació de Terrassa, amb una subvenció d'ajuts per a projectes ambientals de l'Obra Social d'UNIMM de 12.000€ . 

El procés productiu industrial genera residus, i tot i que de se'n faci un tractament adequat, de vegades les industries no tenen la suficient informació per minimitzar-ne la generació  o inclús per convertir part dels residus en recursos. A Terrassa han abordat aquesta qüestió oferint un guiatge a les empreses, a través del Projecte Residu Mínim, que s'ha iniciat aquest mes d'octubre.

Aquesta iniciativa, la dirigeix el Centre Tecnològic LEITAT i compta amb la col·laboració de la Cambra de Comerç i l'Ajuntament de Terrassa. Hi participen empreses com Embamat, Monómeros del Vallés S.L, Auxicolor, Lamp S.A, Casamitjana, Beralmar Tecnologic S.A, Cooper Crouse Hinds S.A, Chemipol S.A o Graficas Olsa, entre d'altres. Les empreses inscrites en el projecte treballen amb especialistes, que estan supervisant el seu procés productiu i analitzaran alternatives per aconseguir reduir el volum de residus industrials generats. El projecte durarà cinc mesos i en la seva fase final impartirà cursos formatius per a empresaris, valorant les experiències i actuacions realitzades.

Fases del projecte
Marta Escamilla, responsable de l'àrea de Medi Ambient del Centre Tecnològic LEITAT explica que el projecte va sorgir  "del grup de treball d'Ecotecnologies en gestió de residus de l'Ajuntament, dins del Pla de la Innovació de Terrassa" allà es va proposar "crear una xarxa empresarial conscienciada en la disminució de residus industrials".

El projecte consta de dues parts, "la primera fase serveix per fer un diagnòstic a les empreses, veient quina mena de residus produeixen, actuant en la prevenció dels mateixos, veient com poden reduir-ne la seva generació i buscant-ne vies de valorització", ens diu Escamilla. "La finalitat és que les empreses creïn sinèrgies entre elles, veient si és possible que les deixalles dels uns siguin materials interessants per crear nous productes per a grups empresarials d'un altre sector". Per un altre costat, la segona fase del projecte, apostarà per "la comunicació i difusió d'experiències i actuacions de les empreses a través d'un blog, que es posarà en marxa el mes de desembre. El blog intentarà sensibilitzar d'altres empreses en la tasca de reducció de residus -explicant maneres de reduir-los- i també influir en la comunitat en general".

Finalment, en les darreres sessions del projecte tindrà lloc "l'impartiment d'un curs formatiu dirigit als treballadors i empresaris per posar en comú les vies que s'han trobat per disminuir la producció de deixalles".

Criteris de selecció de les empreses participants
"Hem triat empreses situades en polígons Industrials de Terrassa interesades en la sostenibilitat i que tinguessin un volum important de residus generats".
Escamilla destaca que "moltes empreses fan un tractament adequat dels residus però fallen en la minimització i planificació per produir menys deixalles Industrials, que és on vol incidir el projecte" i recalca que "és important, a més de fer una bona gestió de residus, concentrar-se en el pas previ, la prevenció".

La setmana vinent s'iniciarà la fase de diagnòstics de millora a les empreses i posteriorment "es calcularà el percentatge de disminució de residus corresponent". En el projecte hi participen "empreses del sector del plàstic, de la neteja, de la indústria química, arts gràfiques, il·luminació i de la fabricació de màquines, entre d'altres", explica Escamilla. En la fase final del projecte, quan es facin els cursos de formació als treballadors de cada empresa "s'obrirà les portes a altres empreses que vulguin assabentar-se com reduir la producció de deixalles", resumeix. Una bona oportunitat, sens dubte, per avançar cap al residu zero i afavorir la interacció entre empreses en l'àmbit de l'ecotecnologia.

 



Municipis: 
Vallès OccidentalTerrassa

Relacionats

Article

L'Ajuntament rebrà 5,5 milions d'euros dels Next Generation.

Article

Set escoles de Terrassa participen en un projecte europeu per analitzar la qualitat de l'aire i l'efecte del contaminant NO2.

Article

El Consistori reforça el seu compromís amb el desenvolupament sostenible a través de la seva adhesió al Pla d'Acció de Compra Pública Verda de la Generalitat de Catalunya 2022-2025

Butlletí