Terraskin, un paper fet de pedra

Ambientòloga
16/01/2011 - 00:00
Què sóc? Terraskin consisteix en un paper fet a partir de residus de la construcció, produït sense aigua, sense clor i sense productes químics contaminants. Resulta una bona alternativa al paper procedent dels arbres, ja que aprofita materials residuals per realitzar el mateix "paper".

Aquest és un d'aquells productes que van més enllà i responen a preguntes com: "El paper només es pot produir a partir de la tal·la d'arbres?". I que fan veure que en realitat no tot està inventat i que queda molt per innovar i evolucionar vers productes menys impactants i eficients en el seu ús de recursos. Aquest és el cas de Terraskin, una alternativa al paper convencional que compta amb una visió de cicle de vida en la seva concepció. Ja veureu per què...

En quina fase sóc més sostenible? Per què? Terraskin resulta sostenible en pràcticament totes les seves fases del cicle de vida:

-        Extracció de materials: Aquest producte consisteix en una combinació de carbonat càlcic (en un 80%) amb una petita quantitat de resines no tòxiques (en un 20%), que permet crear un substrat prou resistent. El carbonat càlcic prové, majoritàriament, de residus de la construcció (roca calcària, guix i marbre). Aquests es molen i esdevenen en una pols molt fina. Pel que fa a la resina, aquesta prové en part de residus post-industrials reciclats. La combinació d'ambdós materials fa possible un paper resistent tant a l'aigua com a les ruptures.

-        Producció: El procés de fabricació de Terraskin no consumeix aigua i no emet cap gas tòxic, a més de no implicar l'ús de clor, àcid o bases fortes. Per altra banda, la producció d'aquest paper consumeix la meitat d'energia i emet menys CO2 que en el cas del paper convencional.

-        Eliminació: Terraskin es biodegrada. Concretament, el paper Terraskin de 200 μm de gruix es biodegrada en un període de entre 6 a 9 mesos quan és exposat directament a la llum solar i a la humitat. Per altra banda, un cop s'ha utilitzat, el Terraskin es pot reciclar a partir de la seva transformació en pols. Actualment els residus del paper Terraskin es reciclen en Àsia i es fan servir per fabricar més paper. El procés de reciclatge, però, no consumeix aigua com en el cas del paper convencional que en necessita per al seu blanqueig i que obliga a costosos tractaments de purificació de l'aigua. Finalment, la combustió d'aquest paper emet un 50% menys de CO2 que en el cas del paper convencional.

Per tot això, l'any 2007, aquest paper de pedra va rebre la prestigiosa certificació Cradle to Cradle de Plata de MBDC. Tot un distintiu de qualitat i rigurositat. En el següent vídeo es mostra un breu documental sobre el concepte del paper de pedra Terraskin.

Etiquetes: 

Relacionats

Article

El tema del concurs és “OBJECTIU ZERO RESIDUS. REDUÏM, RECICLEM, REUTILITZEM”.

Article

L'AMAP i AEOPAS llencen una campanya de sensibilització adreçada a la ciutadania per a promoure l'ús responsable de l'aigua a les llars.

Article

La Diputació de Barcelona ha presentat el mapa amb el grau de vulnerabilitat a la sequera dels boscos de la Xarxa de Parcs Naturals, que mostra que el 29% veuran agreujats de forma significativa la mortalitat per estrès hídric entre els anys 2040 i 2050.​

Butlletí