Quina és la principal conclusió de l'informe 'Canvi Global Espanya 2020'?
La conclusió de l'informe és que seria un gran error, tant a nivell internacional com nacional, intentar solucionar les crisis econòmica i ambiental de forma separada.
Hi ha qui demana ajornar la qüestió ambiental mentre no es corregir l'economia...
Per a nosaltres la pregunta clau és: ¿és tan sols una crisi econòmica o hi ha alguna cosa més? I la resposta que donem amb l'informe és que hi ha alguna cosa més. Això és una crisi global, sistèmica, diferent de qualsevol altra que hagi patit el món en qualsevol altra època. El que està aflorant ara és la inviabilitat de l'actual model econòmic i de desenvolupament.
De moment sembla que només es parli d'arreglar l'economia.
Nosaltres demanem que s'analitzi aquesta crisi en tota la seva dimensió i que les nostres autoritats no posin tots els nostres recursos en una sola direcció. Per això l'important en un moment com l'actual és aportar idees per desmuntar la creença que això és només una crisi econòmica, i sobretot aportar idees que desmuntin la idea que l'objectiu és tornar al que hi havia abans, justament al mateix model que ens ha conduït fins aquí.
(F)
Parlen doncs d'un canvi de sistema, cosa que no sembla fàcil.No serà fàcil, per descomptat, però pot oferir resultats millors al que tenim ara. Aquest món d'abundància en què vivim està alienat pel consum. L'Organització Mundial de la Salut parla en un dels seus informes de les tres malalties més habituals en el nostre món de rics: l'obesitat -mengem malament i massa-, la depressió -és a dir, no som feliços-, i les malalties cardiovasculars, degudes a l'estrès.
Vist així, no podem anar a gaire pitjor...
Jo estic convençut que la sortida a la crisi ens portarà a un model millor, el que no treu que el trànsit sigui dur i complicat, però és que aquest món on vivim ja ho és molt, de dur i complicat!
El lema del CONAMA d'enguany és el 'repte és actuar'. Què ens impedeix començar a canviar el món?
No voler abandonar l'actual model, l'obstinació a buscar respostes dins del mateix sistema que ha creat el problema. Quan es diu que aquesta crisi ens ha agafat per sorpresa, no és cert. Fa anys que es deia que això no anava bé i algun dia petaria. El problema és que no s'escolta, és que no es concep un món diferent al que hi ha.
La recent victòria d'Obama sembla haver obert una via d'esperança en aquest sentit. És Estats Units, ens agradi o no, qui ha de liderar el canvi?
No podrem fer res sense la col·laboració dels Estats Units, això està clar, però també necessitem una Europa potent i unida al voltant de polítiques ambientals, i ara veig amb preocupació com dirigents polítics com Merkel estan canviant el seu discurs i prioritats. Però tornant a Obama, el més interessant és que l'hagin triat, és a dir, que la gent als Estats Units hagi votat canvi, risc, hagi votat no més del mateix, i això és molt important.
I a Espanya, qui ha de prendre el lideratge?
Nosaltres ho tenim molt clar. L'informe que hem presentat a CONAMA és un missatge al president del Govern. Si parlem de canvi global, cal un pacte d'Estat per afrontar-lo, i és el president qui té la responsabilitat de liderar un procés d'aquest tipus. I com he dit, l'informe és també una petició per a que no entengui que les solucions econòmiques van per una banda i les ambientals de l'altra, ja que la crisi econòmica pot ser una gran oportunitat per abordar la qüestió ambiental.
--
Consulta l'especial CONAMA 9 a Sostenible.cat