NATURALITZACIÓ DE LES CIUTATS

Ciutats de tot el món han decidit trencar la frontera entre el medi urbà i el rural, i deixar d'entendre la ciutat com l'antagonista del camp. Al darrere, la voluntat de millorar la qualitat de vida de la ciutadania i oferir-li un hàbitat més complex, amb més biodiversitat de fauna i flora, un aire més net, més espais de silenci i connexió… En definitiva fer de la ciutat un espai més d’acord amb la naturalesa humana que necessita, sens dubte, la natura per desplegar-se amb salut i sentit.  

També consultable en format butlletí.


 

Article

La Diputació de Barcelona, a través de la Gerència de Serveis de Medi Ambient, acaba de publicar el llibre Les solucions basades en la natura en l’àmbit municipal, en el qual s'analitza el concepte i una vintena d’intervencions en el territori, amb l’objectiu d’incentivar la seva implantació en el món local.

Notícia
El faune lleonat (Hipparchia semele) és una papallona que no s’havia vist encara a la ciutat de Barcelona a través de l’uBMS

El faune lleonat (Hipparchia semele) és una papallona que no s’havia vist encara a la ciutat de Barcelona a través de l’uBMS

L’Observatori Ciutadà de Papallones Urbanes, l’ uBMS, comptabilitza entre maig i juny un 28% més d’espècies diferents de papallones i un 74% més de papallones que al 2019. Un hivern i primavera plujosos, i la interrupció de les tasques de gestió de parcs i jardins a partir del confinament per la COVID-19, podrien ser el còctel que expliqui aquest augment.

Article

El consistori aposta per la creació de refugis de biodiversitat en els nuclis urbans. Es tracta d’espais on no es fan accions de neteja de vegetals per tal d’ajudar que alguns éssers vius els puguin convertir en els seus nius.

Notícia
Cicles biològics en parcs i platges metropolitans durant el confinament

La reducció de l'activitat humana durant el confinament per la COVID-19 ha afavorit que els parcs i les platges metropolitans s'hagin convertit en refugis de natura. El resultat ha estat un augment de fauna difícilment observable en circumstàncies normals, com ara flamencs, cabirols o senglars.

Notícia

Un estudi estima la quantitat de purificació de l'aire, la mitigació de les escorrenties i la regulació de la temperatura proporcionada per uns 200.000 arbres del viari de Barcelona.

Article

L’Ajuntament de Reus, a través de la regidoria de Desenvolupament Urbà i Via Pública, i el Taller Baix Camp, posen en marxa aquesta setmana un sistema innovador per a la eliminació de les males herbes a partir de l’aplicació de vapor d’aigua a alta temperatura. La implantació del nou sistema, pioner a la demarcació, forma part de la planificació municipal per substituir els tractaments amb herbicides per mètodes més ecològics i ambientalment més sostenibles.

Entrevista

Incrementar la biodiversitat del verd urbà permetria augmentar la presència d’aus passeriformes a les ciutats mediterrànies. Aquesta és la conclusió principal d’ un estudi científic realitzat a la ciutat de Valls per investigadors del grup de recerca en Conservació, Biodiversitat i Canvi Global de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) encapçalats per Jaume Marlès. Aquest estudi pioner aporta algunes claus als gestors i tècnics per afavorir la naturalització de les ciutats.

Notícia

L’Ajuntament de l'Hospitalet ha posat en marxa una nova iniciativa per afavorir la biodiversitat en les zones enjardinades de la ciutat. Es tracta de les plantacions mixtes, un nou concepte de jardineria on es combinen espècies i varietats vegetals diverses que aporten una gran biodiversitat, i que beneficien l’aparició d’insectes i aus que ajuden a naturalitzar l’espai.

Article
Es presenten els resultats de l’estudi de seguiment de poblacions d’amfibis de Manresa

L’estudi revela que la capital del Bages té un potencial ecològic interessant per a la conservació dels amfibis, amb un bon nombre d’espècies presents, però en un estat subòptim de conservació, amb poblacions petites i poc diverses.

Notícia
L’arbrat de Barcelona pot eliminar més de 300 tones de compostos contaminants en un any

Els arbres que poblen la trama urbana de Barcelona s'escullen en funció a diversos criteris, entre els quals les seves propietats per capturar contaminants atmosfèrics

Notícia

Les àrees verdes residencials poden protegir contra la mortalitat prematura per totes les causes, segons una revisió sistemàtica i una metanàlisi realitzades per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). L’anàlisi proporciona evidència científica robusta sobre l'impacte que té l’increment de les àrees verdes a les ciutats sobre la mortalitat prematura.

Article
Un fragment del tronc donarà suport a altres tipus de vida, com insectes, rèptils, petits mamífers i fongs

El tronc de l’alzina del Parc de Can Vidalet, que es va talar pel seu mal estat i pel perill que suposava per als visitants, ha estat aprofitat per crear un refugi de biodiversitat que donarà suport a altres tipus de vida, com insectes, rèptils, petits mamífers i fongs.