TRANSICIÓ ENERGÈTICA

Fa uns anys que vivim en una eterna transició energètica. Sabem que és cabdal transformar la generació i el consum energètic per poder fer front a la crisi global que amenaça la vida al planeta, tal com la coneixem. Però sabem què significa la "transició energètica" exactament? I quins són els impediments i els reptes d'aquesta transició? A Sostenible hem volgut abordar aquest tema i donar veu a aquells que demanen a la ciutadania empoderar-se i anar a l'arrel d'aquesta transformació que per tenir èxit ha de ser intrapersonal, relacional i ambiental.

També consultable en format butlletí.

 

Article

La transició energètica és un camí que passa per la promoció de les energies renovables, l’eficiència energètica, l’autoconsum i l’estalvi de costos en els municipis. I per la reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle.

Notícia

La Diputació de Barcelona ha aprovat una nova línia d’ajuts adreçada a municipis de la demarcació per al finançament d’instal·lacions de plaques solars fotovoltaiques d’autoconsum elèctric amb un import global de 800.000 euros. 

Entrevista

Eduard Furró és enginyer i divulgador. El seu últim llibre La transformació del sistema energètic. Recursos, raons i eines es presenta com una doble eina de comprensió i d’acció a l’entorn del canvi de paradigma que estem vivint en l’ àmbit energètic.  Furró ens ofereix, en aquesta conversa, una visió de l’evolució dels models energètics lligada al context polític, socioeconòmic i cultural i es mostra força crític amb la manca d’un veritable pla estratègic a Catalunya per impulsar la transició cap a les renovables.

Article
5 coses que has de saber de la moneda Vilawatt

L'Espai Vilawatt de la Gent a Viladecans ha completat el seu primer cicle de tallers sobre eficiència energètica.

Article

Les principals administracions públiques de les Terres de l’Ebre han aconseguit reduir substancialment l’emissió de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera en haver-se dotat d’un instrument administratiu i tècnic potent com l’Agència d’Energia de les Terres de l’Ebre (AETE), que es gestiona des de l’àrea d’assistència tècnica del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (Copate) i que també ha contribuït de forma determinant durant l’última dècada a reduir la factura energètica que paguen estes administracions, sobretot ajuntaments.

Article

L'IDAE (Instituto para la Diversificación y ahorro de la Energía) a través de la seva Plataforma e-learning, ofereix 9 cursos gratuïts, adreçats a la ciutadania i accessibles a través d'internet, en matèria d'estalvi i eficiència energètica.

Entrevista

La Red de Mujeres por una Transición Energètica Ecofeminista és un moviment ciutadà que ha entrat amb força en els debats i les actuacions per promure el canvi de model energètic. Parlem amb una de les seves representants, Gabriela López, per entendre quina és la visió d'aquesta corrent ecofeminista que reivindica una transició justa amb perspectiva de gènere.

Entrevista

Fernando Ferrando, enginyer industrial, ha dedicat tota la seva vida professional al desenvolupament e incorporació d’energies renovables i eficiència en la realitat energètica. Avui presideix la Fundación  Renovables, una entitat ciutadana creada per sensibilitzar a la societat sobre la necessitat de fer realitat un canvi de model energètic amb l’estalvi, l’eficiència i les renovables com a principis bàsics.

Article

El IV Fòrum de Medi Ambient i Món Local, celebrat al monestir del Món Sant Benet, el passat 19 i 20 de febrer, va reunir a diversos experts que van definir la transició energètica i els reptes presents i futurs per assolir els objectius plantejats.

Article

Quan parlem de transició energètica són importants les dades, per saber on estem i on volem anar. A Sostenible hem preparat aquesta breu infografia per clarificar les principals dades de generació i consum d'energia a Catalunya, així com els objectius de cara al 2030.

Opinió

La transició energètica, efectivament, son cent reptes en un, si no més. Comencis per on comencis, ja sigui per la vessant tecnològica, ambiental, social, laboral o financera; les preguntes es multipliquen al primer pas. Si, a més, li afegim el seu caràcter d’urgència, la transició energètica esdevè un repte majúscul que tensiona els ritmes necessaris perquè sigui justa per a totes.

Entrevista

Ana Huertas és facilitadora per a la transició i la permacultura. Actualment coordina el projecte internacional Municipis en Transició. Huertas aporta al diàleg una visió ecofeminista que posa el focus en la revolució intrapersonal, i el canvi profund en la forma de relacionar-nos, des de l'opressió a la col·laboració, creant una vida que pose les cures al centre. Amb el bagatge d'acompanyar a les comunitats, aborda també la necessitat d'esborrar la dicotomia entre poder públic i ciutadania i de crear espais de diàleg amb la inspiració de la democràcia profunda, per fer realitat els canvis urgents que necessitem.