Aquest itinerari permet gaudir i observar l’ecosistema de les dunes de ben a prop, i preservar-ne la integritat i el desenvolupament, ja que es tracta d’un espai protegit.
Les platges són un espai natural que freqüentem bastant, però que a la vegada desconeixem força. En fem ús per refrescar-nos, divertir-nos, prendre el sol o fins i tot alimentar-nos i desplaçar-nos, però poques vegades prestem atenció a la seva importància ecològica.
Les platges i dunes de les nostres costes són un atractiu turístic inqüestionable. A més, són ecosistemes amb potencial per a la indústria farmacèutica i altres sectors productius, i fins i tot a l'àmbit culinari. Fa anys que l'ecòloga Sara M. Vallés estudia aquests entorns degradats i dona les claus per millorar la seva situació. L'acció individual també compta.
En un projecte desenvolupat a la platja del Racó de Begur, l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament continua treballant en el creixement i conservació de l’espècie Stachys marítima, una planta en perill d’extinció.
La recuperació de les dunes és necessària per tal d'evitar l'erosió litoral i frenar la desaparició de les platges produïda pel canvi climàtic. Des de l'Ajuntament de Viladecans s'ha restaurat una part de la Pineda del Remolar.
L'AMB constata que les platges metropolitanes estan perdent sorra
El servei de platges de l'AMB constata que el litoral metropolità s'està reduint, ja que s'ha detectat una regressió important i accelerada d'algunes platges metropolitanes al llarg dels últims anys. Una de les situacions més preocupants es troba a Montgat, municipi que ha perdut més de la meitat de les platges en els últims anys, tant en longitud com en superfície de sorra.
Les actuacions pretenen frenar els factors de degradació dels sistemes dunars, i indirectament de la seva flora i fauna associada; recuperar-ne la morfologia natural; eliminar la flora invasora; i recuperar els hàbitats dunars reforçant la vegetació autòctona.