Noves eines per promoure l’ecoturisme a Catalunya

Ambientòleg i periodista
11/07/2010 - 00:00

Tots hem sentit a parlar del turisme de sol i platja, del turisme rural o del turisme actiu, activitats de lleure molt populars al nostre país. Ara ha arribat el torn de l'ecoturisme, una modalitat que cada dia que passa guanya més adeptes. Consisteix en visitar espais naturals per conèixer els animals i les plantes que hi viuen i per contemplar-ne els paisatges. I alhora, fer-ho d'una manera sostenible i responsable. L'ecoturisme es coneix poc a Catalunya i encara és una modalitat incipient, però arreu del món gaudeix de molt reconeixement i suport institucional.

Des de l'any 2003, el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), un òrgan que assessora el Govern de la Generalitat de Catalunya en l'àmbit de les polítiques i actuacions amb incidència sobre el medi i el desenvolupament sostenible, ha desenvolupat una línia de treball per promoure noves modalitats de turisme més respectuoses amb el medi ambient. En aquest sentit, a final de l'any passat va publicar Ecoturisme a Catalunya. Una alternativa de turisme sostenible a la natura (pdf), un informe tècnic que va comptar amb la participació d'un nombre important d'agents públics i privats relacionats directament o indirectament amb l'ecoturisme.

Atesa la bona rebuda que va tenir l'informe, i amb la ferma voluntat de seguir promovent l'ecoturisme, el CADS impulsa aquest 2010 tres iniciatives: la xarxa EcoturCAT, el portal web associat i la guia divulgativa Ecoturisme a Catalunya. Aquestes noves eines s'han presentat en dos actes similars aquests 1 i 8 de juliol a Barcelona i a Sort, respectivament.

El futur passa pel treball en xarxa
La xarxa EcoturCAT per al foment de l'ecoturisme a Catalunya pretén dinamitzar aquest segment turístic al nostre país i donar suport a les empreses, entitats i organismes promotors del sector per tal que puguin millorar la seva competitivitat. Aquesta xarxa vol esdevenir un espai de trobada, debat i intercanvi d'experiències entre els agents implicats directament o indirectament en la promoció i el desenvolupament de l'ecoturisme a Catalunya. Actualment la xarxa, que és d'accés lliure i gratuït, està integrada per un centenar d'agents públics i privats.

Entre els membres de la xarxa hi ha (i hi haurà) organismes responsables de la conservació de la natura (per exemple, parcs naturals), organismes públics responsables de la promoció turística i el desenvolupament de l'activitat turística, centres de recerca i formació, empreses que ofereixen activitats d'ecoturisme, empreses consultores i promotores de projectes ecoturístics, agents privats de suport a la promoció de l'ecoturisme (fundacions i institucions privades de patrocini, empreses editorials, etc.), entitats conservacionistes i de custòdia del territori, entitats excursionistes i entitats organitzadores de camps de treball i estades de voluntariat.

En aquests moments, el principal instrument que articula aquesta xarxa és el portal web EcoturCAT. No es tracta d'un portal web de promoció de l'oferta ecoturística de Catalunya, sinó d'un instrument dirigit a professionals i experts per tal de fomentar el treball en xarxa, la innovació en el sector i la consolidació d'aquesta nova modalitat turística.

Un portal al servei dels professionals de l'ecoturisme
El portal web EcoturCAT neix amb quatre vocacions principals. En primer lloc, com un observatori d'actualitat que informarà sobre les principals novetats relacionades amb aquesta modalitat turística i que inclourà periòdicament reflexions dels agents del sector (en forma d'entrevistes o articles d'opinió).

En segon lloc, el portal aporta eines diverses per seguir divulgant les característiques de l'ecoturisme i les possibilitats que ofereix el nostre país: un mapa interactiu dels atractius ecoturístics del país, un qüestionari d'autoavaluació, un espai de bones pràctiques i unes fitxes (amb exemples) sobre 22 activitats ecoturístiques que es poden practicar a Catalunya.

En tercer lloc, el portal actua de centre de recursos que aglutina i classifica nombrosa informació relacionada amb l'ecoturisme (metodologies, documents, iniciatives pilot, portals web, etc.) de Catalunya, l'Estat espanyol i altres països de referència. Gràcies al cercador, els professionals i experts podran trobar recursos segons el tipus d'activitat ecoturística i segons altres criteris temàtics (certificació i ecoetiquetes, legislació, senyalització, guiatge i interpretació ambiental, etc.).

Finalment, el portal inclou eines per al treball en xarxa i per facilitar la col·laboració entre els agents del sector. Entre aquestes hi ha un mapa que actua de directori dels agents que formen part de la xarxa EcoturCAT, una borsa de treball, i un espai restringit per fer demandes d'informació, debatre aspectes claus sobre el present i el futur l'ecoturisme, i promoure iniciatives conjuntes i projectes pilot.

Una guia adreçada al gran públic
Tal com s'indica en l'informe Ecoturisme a Catalunya. Una alternativa de turisme sostenible a la natura, una de les principals febleses associades a la promoció de l'ecoturisme a casa nostra és el desconeixement que hi ha al voltant d'aquesta modalitat de turisme o la confusió que genera, fins i tot entre els principals agents implicats.

Per afrontar aquest repte, el CADS presenta aquest juliol una publicació divulgativa adreçada al gran públic: Ecoturisme a Catalunya. Guia per descobrir i conservar la natura. La publicació permet conèixer els fonaments de l'ecoturisme i destriar tot el ventall d'activitats que s'emmarquen sota aquesta denominació. Al llarg de les seves pàgines s'explica on es practica i qui pot oferir els serveis per esdevenir ecoturistes.

La publicació és gratuïta i es distribuirà conjuntament amb la revista Descobrir Catalunya (edició agost 2010), que apareixerà als quioscs al final d'aquest mes.  

 

Relacionats

Article
Article


El futur del nostre planeta està en joc. Estem enmig d'una emergència climàtica i la finestra per actuar s'està tancant ràpidament. L'Informe sobre la bretxa d'emissions del Programa de Medi Ambient de les Nacions Unides de 2024 destaca les opcions difícils a què ens enfrontem: limitar l'escalfament global a 1,5 °C, lluitar per adaptar-se a 2 °C o afrontar conseqüències catastròfiques a 2,6 °C o més.

Butlletí