(P)
Entrevista a Albert Cortadelles, gestor de la mobilitat en aquest polígon
Com valoreu el projecte Gesmopoli?
Molt positivament. He trobat de molt bona iniciativa que es realitzés un projecte com aquest perquè en el meu municipi, i crec que a la resta on també hi ha la figura del gestor de mobilitat, era necessari començar a fer alguna cosa per solucionar els col·lapses que rep en hores punta el polígon. Evidentment, el problema no s'ha solucionat amb aquests nou mesos de projecte Gesmopoli, però si que ha anat molt bé per començar a reordenar el problema i per començar a aplicar-hi proves pilot.
Quines creieu que son les mesures de més èxit per millorar la mobilitat al vostre polígon?
Sens dubte, des del meu punt de vista, la millor mesura que es pot arribar a fer en un polígon industrial és gestionar-hi una bona xarxa de transport públic i sobretot donar un molt bon servei en quant a l'horari del transport, és a dir, que des de les 5 del matí i fins a les 10 de la nit arribin autobusos de transport públic al polígon. Crec que la freqüència hauria de variar en funció dels horaris dels treballadors. Així, si la majoria de treballadors entren a les seves empreses a les 9 del matí, seria bo que la freqüència fos de gairebé cada 10 minuts, i en canvi, a mig matí o a mitja tarda, una freqüència d'un autobús cada hora ja seria suficient.
També trobo que és molt important millorar l'accessibilitat al polígon a peu i amb bicicleta. Per millorar l'accés amb aquestes dues modalitats tant sostenibles, és important que hi hagi un gran nombre de passos de vianants, així com una bona xarxa de carrils bici per el municipi, i sobretot als polígons.
Per últim també destacaria que una bona mesura és utilitzar el vehicle compartit però en aquest sentit hi ha una baixa implicació per part dels treballadors i resulta difícil trobar-hi una solució perquè hi ha una gran varietat d'horaris laborals.
Com valoreu el paper que juga la figura del gestor en la mobilitat als polígons?
Crec que molt important, i encara ho és més un cop ja s'ha començat a exercir aquest càrrec. En qualsevol feina, quan algú es fa càrrec d'alguna tasca i de cop s'hi deixa de donar una continuïtat, s'hi nota un buit.
Les dades del polígon
Superfície: 37,3 ha.
Número d'empreses: 109
Número de treballadors: 1.170
Municipis que comprèn: Vic
Situació: El polígon Mas Beuló es localitza als afores de la ciutat de Vic, al nord del terme municipal. Concretament s'ubica a l'encreuament entre les carreteres B-521 (Ctra. de Sant Hipòlit de Voltregà) i B-522 (Ctra. de Manlleu). Veure mapa.