Dimarts 19 de maig es va celebrar la tercera i darrera jornada del cicle Fortaleses i debilitats sobre la gestió local del preu de l'aigua, organitzat per la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona, que aquest cop tractà sobre "La comunicació als ciutadans sobre la gestió de l'aigua i el seu preu".
S'entén el rebut de l'aigua? Estalviar aigua és sinònim d'estalvi econòmic? Com explicar als ciutadans els costos derivats del servei d'abastament d'aigua? Està ben informat el consumidor d'aigua? Aquesta i d'altres preguntes van ocupar la tercera i darrera jornada del cicle que la Xarxa ha dedicat a la gestió local del preu de l'aigua.
El recent episodi de sequera ha aconseguit reduir de forma significativa el consum domèstic d'aigua, gràcies al canvi d'hàbits dels ciutadans, però els costos associats a aquest servei s'han mantingut igual, de manera que caldrà pujar les tarifes per poder seguir prestant el servei. La qüestió no és senzilla: tal i com va explicar Josep Alabern, gerent d'Aigües de Manresa, "el ciutadà ha de ser conscient que estalviar aigua no vol dir estalviar diners". Alabern va explicar que, de forma generalitzada, el cost de l'aigua suposa 1 euro per metre cúbic en abastament -fonamentalment el servei de portar l'aigua fins a casa-, 1 euro de sanejament i 1 euro de costos ambientals. "Aquest cost (3 euros per metre cúbic), que ara no es cobreix però cal tendir a cobrir-lo, s'haurà explicar-lo a la ciutadania", va assegurar.
Informar, sensibilitzar i educar
Però comunicar al ciutadà sobre la gestió de l'aigua i el seu preu no és només donar informació sobre el preu del metre cúbic, va assenyalar Inma Pruna, cap de l'Oficina tècnica de Sensibilització, Divulgació i Participació Ambiental de la Diputació; també cal sensibilitzar la població, fomentar l'intercanvi d'opinions i ensenyar als ciutadans com arriba l'aigua a casa seva. Cal, en definitiva, establir estratègies d'educació ambiental.
En aquest sentit, el gerent d'Aigües de Manresa va destacar que les visites guiades a les instal·lacions (depuradores, plantes potabilitzadores...) son una bona eina, ja que "si el ciutadà veu com és el servei d'abastament per dins, les infraestructures que fan falta, llavors entén millor el preu de l'aigua".
Guia per dissenyar la tarifa
En qualsevol cas, tal i com va apuntar l'alcalde de Navàs, Josep Oliva, "caldrà explicar molt bé als nostres veïns i veïnes els perquès dels imports de les tarifes si és que les hem d'augmentar". Per aquest motiu, des de l'organització de les jornades s'ha preparat un Dossier de treball que de forma molt sintética i ràpida intenta posar sobre la taula la diversitat de campanyes, informacions, i models de facturació existents.
D'altra banda, i com va explicar el coordinador de l'Àrea de Medi Ambient de la Diputació, Ferran Vallespinós, un cop acabat el cicle es prepararà una breu Guia de criteris per dissenyar la tarifa municipal de l'aigua per a tots els municipis de la Xarxa i la província de Barcelona.
Més informació: totes les presentacions d'aquesta jornada es podran consultar a http://www.diba.cat/mediambient/form.asp#jorn. Fruit dels debats tambés es pot consultar aquest Informe de conclusions (PDF) i un informe d'avaluació de la jornada que es lliurarà a tots els assistents per correu electrònic i es penjarà a la web de la Xarxa.
També a Sostenible.cat... Claus per estructurar la tarifa de l'aigua
Adjunt | Mida |
---|---|
Assistents a la jornada | 20.21 KB |