22 municipis catalans reconeguts pels seus resultats en reciclatge

Redacció
09/12/2013 - 00:00

22 municipis de Catalunya han rebut un reconeixement a la tasca que desenvolupen en recollida selectiva de deixalles. Es tracta d'un dels premis al reciclatge que anualment concedeix el Fòrum de l'Estratègia Catalana Residu Zero. La tercera edició va tenir lloc el passat 19 de novembre a la UPC. Matadepera (75,82%), Miravet (80,94%), Tiana (47,56%) i Girona (29,07%) han obtingut els millors resultats globals. Folgueroles (78,17%)
 Seva (74,61%)
 Rasquera (70,75%)
 i Sant Martí de Centelles (70,28%) estan entre els 10 millors resultats de municipis inferiors a 5.000 habitants. Taradell (74,49%)
 Roda de Ter (70,72%)
 i Tona (69,11%) al capdavant dels 10 municipis d'entre 5.000 i 50.000 habitants. Teniu aquí el llistat complert. 

El Fòrum de l'Estratègia Catalana Residu Zero
L'any 2011 diferents sectors de la societat catalana (empreses, universitats, entitats socials i municipis) preocupats per la ineficiència de l'actual model de consum de recursos i generació de residus es van unir -amb el suport de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC)- per treballar un programa a llarg termini que contribueixi a impulsar estratègies per canviar aquest model.

Des de aleshores, cada any s'organitza un fòrum de debat per compartir els avenços i definir les noves orientacions d'aquesta iniciativa per als propers anys. Aprofitant que l'ARC està a punt de presentar els nous plans per a la planificació estratègica en la gestió dels residus a Catalunya, el III Fòrum de l'Estratègia Catalana Residu Zero va servir per debatre i avaluar aquests els plans institucionals, així com per formular noves idees que impulsin l'acció de les administracions i la voluntat de la ciutadania en aquesta matèria. El Fòrum va comptar amb la presència d'especialistes en la planificació territorial vinculada a la gestió ambiental, tècnics municipals que treballen la gestió dels residus sobre el terreny, investigadors de les universitats catalanes i professionals vinculats a aquest món.

La trobada es va focalitzar, mitjançant l'organització de diferents grups de treball, cap al debat i la formulació de noves idees que impulsin l'acció de les administracions i la voluntat de la ciutadania en una direcció conjunta cap a l'objectiu del Residu Zero-Emissió Zero.

Respecte als resultats analitzats en el Fòrum, pel que fa a l'àmbit de l'administració local, tot i les dificultats per les què passen també els ajuntaments, s'ha seguit treballant en la cerca de suports institucionals. Quaranta-set municipis, a més de dos consells comarcals, han signat durant aquest any 2013 la moció en suport a l'estratègia que els compromet a seguir treballant per una gestió sostenible dels residus municipals i dels recursos. En aquest sentit, s'avança cap a la creació del Projecte de Centre d'Alternatives Residu Zero, amb les primeres caracteritzacions dels residus municipals orientada a la Responsabilitat ampliada del productor, on s'analitzaran els residus com a producte per a identificar els seus responsables i les alternatives de disseny i producció d'aquests productes, amb l'objectiu de proposar millores en el ecodisseny o limitació de la fabricació d'alguns productes que no puguin ser reciclats o fàcilment assimilables pel medi.

També, s'avança en la definició d'un Pacte municipal per al Residu Zero, un dels reptes pendents del full de ruta de la xarxa de municipis. Cal destacar que la revisió del contracte de serveis de l'ARC amb Ecoembes ha donat l'oportunitat a la xarxa de municipis per expressar el seu posicionament respecte als criteris que haurien de definir-lo. S'ha elaborat un document que estableix des d'una perspectiva crítica les mancances d'aquesta vinculació que supedita la gestió pública dels residus municipals als requeriments de funcionament d'una entitat privada.

A aquest link podeu accedir a tota la informació del Fòrum ECRZ

Etiquetes: 
AdjuntMida
Image icon 3_forum.jpg47.76 KB

Relacionats

Article

L’Ajuntament de Montmeló posa en funcionament un nou servei que permetrà compartir amb la ciutadania l’energia solar que es genera a les instal·lacions municipals.

Article

Cinquanta-vuit escoles de la ciutat participen en aquest programa que els apropa contingut i experiències medi ambientals

Article

La Fundació Solidança ha estat guardonada amb la Creu de Sant Jordi 2024, un dels màxims guardons que atorga la Generalitat de Catalunya.

Butlletí