Premis Excel·lència Energètica 2013

Damm, Termosolar Borges, l’Agència Local d’Energia d’Osona, Sanejament Intel·ligent i Circutor guanyen els Premis d'Excel·lència Energètica
Redacció
23/12/2013 - 00:00

Els Premis d'Excel·lència Energètica, convocats per la Generalitat de Catalunya, a través de l'Institut Català d'Energia (ICAEN), permeten reconèixer les empreses que han dut a terme projectes o actuacions remarcables en el camp de l'estalvi, l'eficiència energètica, el foment de les energies renovables i les noves tecnologies energètiques. En aquesta edició, les empreses guardonades en les diferents categories han estat Damm, Termosolar Borges, l'Agència Local d'Energia d'Osona, Sanejament Intel·ligent i Circutor. Cal destacar també que l'empresa Wattia Innova i la Càtedra Unesco de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCIi-UPF han rebut una menció especial.

En la modalitat d'actuació o projecte en matèria d'estalvi i eficiència energètica, el guardó ha estat per a l'empresa Damm, que ha aplicat un Pla Industrial a la seva planta d'El Prat de Llobregat que li ha permès reduir la despesa energètica en calor un 41% i en electricitat un 34%, al mateix temps que ha disminuït un 33% el consum d'aigua. El projecte inclou, entre d'altres mesures, el reaprofitament del biogàs -un subproducte en l'elaboració de la cervesa- per produir electricitat, calor per al procés de producció i fred per a la climatització.

En aquesta mateixa categoria, l'empresa Wattia Innova ha rebut una menció especial del jurat pel seu projecte EspaiZero, amb el qual la firma ha convertit la seva seu en un edifici autosuficient energèticament. L'aplicació de mesures d'estalvi i eficiència energètica, combinada amb les possibilitats d'autogeneració d'energia al seu abast, ha permès que la seu de l'empresa, on treballen 18 persones, sigui autosuficient i el cost en energia sigui zero.

La planta Termosolar Borges ha estat distingida amb el guardó en la modalitat d'actuació o projecte en matèria d'energies renovables. La instal·lació, de 24,29 MW de potència, és pionera en la generació d'electricitat a partir de la hibridació de la tecnologia termosolar amb la biomassa. Aquesta innovació maximitza la producció, permet la gestionabilitat de la planta fins i tot quan no hi ha irradiació solar i incrementa l'eficiència. A més contribueix a la gestió de la massa forestal de l'entorn de la instal·lació, que és d'on s'extreu la biomassa utilitzada.

En l'apartat de sensibilització, s'ha atorgat el premi al projecte Desendolla't, desenvolupat per l'Agència Local d'Energia d'Osona. La iniciativa consisteix en un programa pedagògic i d'actuacions destinat a 20 centres escolars d'infantil, primària i educació especial per tal que puguin reduir entre un 15% i un 20% el seu consum energètic, tot transferint el coneixement i les bones pràctiques en l'ús de l'energia als alumnes.

En aquesta mateixa categoria, s'ha concedit una menció especial a la Càtedra Unesco de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF pel seu projecte Construction 21, una plataforma web multi-llengua de sensibilització i difusió del coneixement i de les bones pràctiques en eficiència energètica aplicada als edificis. L'eina, adreçada als professionals del sector de la construcció, és un espai d'intercanvi de coneixement, de difusió d'experiències i de posada en contacte. En el seu desenvolupament hi han participat professionals d'Espanya, Itàlia, França, Alemanya, Lituània, Romania, Bèlgica i Luxemburg.

El guardó en la modalitat d'internacionalització ha estat per a l'empresa de material elèctric Circutor. Especialitzada en equips per a l'estalvi i l'eficiència energètica, la companyia exporta el 50% de la seva producció i té presència a més de 100 països dels 5 continents, ja sigui mitjançant filials pròpies o delegacions comercials.

En la modalitat d'emprenedoria i ocupació, el guardó ha estat per a l'empresa Sanejament Intel·ligent (SISLtech). La firma, spin-off de la UDG i la UPC, va reorientar la seva estratègia i va desenvolupar un procediment innovador i d'alt valor afegit per al tractament d'aigües residuals, i va apostar per consolidar-se en l'àmbit de l'optimització energètica de les estacions depuradores d'aigües residuals, mercat que li ha permès realitzar projectes a diferents països d'Europa i Sud-Amèrica.

Els Premis d'Excel·lència Energètica tenen com a objectiu contribuir a difondre la cultura de l'estalvi i l'eficiència energètica i el foment de les energies renovables a Catalunya. El jurat que ha atorgat els Premis ha estat format pel secretari d'Empresa i Competitivitat, Pere Torres; el gerent de l'oficina del conseller delegat d'ACCIÓ, Joan Sansaloni; el president del Clúster d'Eficiència Energètica de Catalunya, Carles Albà; el vicerector de la UPC, Pedro Díez; el director gerent del Consell de Cambres, Narcís Bosch; el president del Grup de Gestors Energètics, José Enrique Vázquez, i Maite Masià, directora de l'ICAEN.

 

Etiquetes: 
AdjuntMida
Image icon LogoPremis.png23.72 KB

Relacionats

Article

L’Ajuntament de Montmeló posa en funcionament un nou servei que permetrà compartir amb la ciutadania l’energia solar que es genera a les instal·lacions municipals.

Article

Cinquanta-vuit escoles de la ciutat participen en aquest programa que els apropa contingut i experiències medi ambientals

Article

La Fundació Solidança ha estat guardonada amb la Creu de Sant Jordi 2024, un dels màxims guardons que atorga la Generalitat de Catalunya.

Butlletí