Nova planificació de residus 2013-2020. Ja pots participar!

S'inicia el procés per fixar l’estratègia en matèria de residus i ús eficient de recursos per al període 2013-2020.
Font: Agència de Residus de Catalunya
03/02/2014 - 00:00

Aquest nou procés de participació permetrà que els nous programes PRECAT20 i PINFRECAT20, es despleguin amb el màxim consens possible, juntament amb els ens locals i els agents socials, econòmics i empresarials de Catalunya. Segons l'Agència de Residus de Catalunya, aquest consens ha de permetré continuar avançant i assolir els nous objectius i reptes que es plantegi Catalunya o que derivin del nou marc normatiu que es preveu que properament aprovi la Unió Europea.

Una correcta gestió dels residus que generem no només permet evitar efectes nocius i no desitjables des d'un punt de vista ambiental, sinó que també potencia el valor dels residus com a recursos per a l'obtenció de materials que es puguin integrar de nou en els processos productius i, d'aquesta manera, contribueix al fet que Catalunya esdevingui un referent de societat econòmicament i socialment sostenible.

Amb aquesta visió, i en el marc de les competències que té atribuïdes, l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) elabora el nou Programa general de prevenció i gestió de residus i recursos de Catalunya 2013-2020 (PRECAT20), que per primera vegada fusiona en un sol document la gestió dels residus municipals, industrials i de la construcció i que, per tant, dóna continuïtat al PROGREMIC, PROGRIC i PROGROC un cop finalitzada la seva vigència.

En paral·lel, l'ARC treballa en el nou Pla territorial sectorial d'infraestructures de gestió de residus municipals de Catalunya 2013-2020 (PINFRECAT20). Aquest pla, en consonància amb el PRECAT20, ha de marcar les noves bases del model de gestió i distribució territorial, reformulant el pla anterior -que ha finalitzat la seva vigència-, assegurant que la xarxa d'infraestructures de què actualment es disposa funcioni amb eficàcia i a plena capacitat i definint les necessitats futures.

Amb la voluntat d'aconseguir que el resultat dels nous programes sigui el més acurada i adaptada a la realitat possible, s'obrirà un procés participatiu a través del qual es recolliran les impressions i propostes de tots els agents implicats. Això inclou: els ens locals (ajuntaments i consorcis), productors, gestors i món associatiu (com ara empreses, sindicats, col·legís professionals, associacions ambientalistes o universitats) i la ciutadania en general.

El procés s'inicia amb la obertura d'un microsite a internet que inclou tota la informació relativa als dos programes i al procés participatiu. Des d'aquest microsite es podrà accedir a un formulari que canalitzarà les propostes que seran rebudes per l'Agència de Residus de Catalunya.

A més d'aquest lloc virtual per informar-se i proposar, s'han fixat sessions presencials de presentació i debat que es realitzaran al llarg del mes de febrer a diferents punts de la geografia catalana.

Més informació a participacioarc.cat

Etiquetes: 
AdjuntMida
Image icon residu-recurs.JPG5.32 KB

Relacionats

Article

Aigües de Reus ha publicat la licitació per a l’adquisició de sis nous vehicles elèctrics, amb la qual cosa assolirà l’electrificació del 85,2% de la seva flota de vehicles. Una inversió que cal emmarcar en les polítiques ambientals que l’empresa impulsa rere la consolidació de la transició energètica i una gestió més eficient del cicle integral de l’aigua.

Article


 

El Premi Escoles Verdes 2024 guardona centres de Santa Perpetua de Mogoda, Valls, Llagostera i Vilafranca del Penedès.

Butlletí