Ja saps a qui vas a votar?

Les propostes dels partits en matèria de biodiversitat, energia, canvi climàtic, aigua i residus
Geògraf, X3 Estudis Ambientals
21/11/2010 - 00:00
A poques dies de les eleccions al Parlament de Catalunya, què proposen els partits polítics en matèria de medi ambient en el seu programa electoral? Aquest article sintetitza i compara les propostes dels sis partits amb representació parlamentària (2006-2010) en quatre grans àmbits ambientals: medi natural i biodiversitat; energia i canvi climàtic; aigua, i residus. Concretament, l'anàlisi posa l'èmfasi en aquelles propostes més innovadores i en aquelles que diferencien els partits.

Tot i que l'article no se'n fa ressò, val a dir que les polítiques en matèria d'economia, infraestructures, agricultura o, fins i tot, educació, poden tenir igualment una gran rellevància sobre el futur del medi ambient. Per això, convé que els electors consultin també aquests apartats en els respectius programes electorals de Convergència i Unió (CiU), el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), el Partit Popular (PP), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA) i Ciutadans-Partit de la Ciutadania (C's).

Medi natural i biodiversitat
En pocs anys, alguns temes relacionats amb la natura s'han introduït en l'agenda de tots els partits polítics. És el cas de l'aprofitament de la biomassa dels boscos per obtenir energia i reduir el risc d'incendis, que surt recollit en tots els programes electorals. Passa el mateix amb la custòdia del territori: la majoria de partits (CiU, PSC, ERC i ICV-EUiA) proposen impulsar-la. Pel que fa a la Llei de la biodiversitat i el patrimoni natural, tres partits (CiU, PSC i ICV-EUiA) asseguren que l'aprovaran.

Com a particularitats, el programa de CiU aposta per renegociar amb la Unió Europea els sectors afectats per la Xarxa Natura 2000 (sobretot, les Zones d'Especial Protecció per a les Aus, ZEPA), que tanta polèmica han portat els darrers anys a les terres de Ponent arran de la construcció del canal Segarra-Garrigues.

El PSC proposa la creació dels MEP (Municipis dins d'Espais Protegits), que rebran ajuts per a millores urbanístiques i per a l'adaptació d'infraestructures a l'entorn. En una línia semblant, ERC impulsarà un fons de gestió dels espais lliures -definits als plans territorials- per tal de promoure actuacions de recuperació de la qualitat del medi i de millora de la seva gestió.

ICV-EUiA aposta per crear l'Agència de la Natura de Catalunya, per optimitzar la tasca de l'actual Direcció General de Medi Natural i dotar l'Administració de més capacitat de gestió dels espais naturals. Relacionat amb això, vol crear sis nous parcs naturals (Muntanyes de Prades, Montsec, Capçaleres del Ter i el Freser, l'Albera i l'Estany de Banyoles) i ampliar-ne tres (Delta de l'Ebre, Montserrat, i el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici). CiU, per la seva banda, també aposta per crear el Parc natural de la Muntanya de Prades i, juntament amb C's, proposen ampliar altres parcs, sense concretar quins.

El PP vol incentivar el desenvolupament d'activitats que contribueixin a augmentar els nivells de biodiversitat, mitjançant incentius i reduccions d'impostos a les empreses que inverteixin en sectors sostenibles o en la recuperació de "capital ecològic perdut", com la reforestació de boscos cremats o la descontaminació del litoral marí.

Energia i canvi climàtic
Tots els partits aposten, d'una manera més o menys explícita, per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle. C's i PP emmarquen aquestes mesures en la recerca de més eficiència energètica, però no parlen explícitament de la lluita contra el canvi climàtic, cosa que sí que fan la resta de partits, tot i que amb objectius variats.

CiU afirma que el 2020 Catalunya complirà els objectius 20-20-20 de la UE: reducció de les emissions de CO2 en un 20%, increment de l'ús de les energies renovables fins a un 20% de la producció total i reducció en un 20% de l'actual consum energètic gràcies a un increment de l'eficiència energètica. En canvi, ICV-EUiA vol anar més enllà i arribar al 30-25-30 l'any 2020 i a una reducció de les emissions del 80% l'any 2050, així com promoure un Pacte Nacional pel Clima. El PSC, per la seva banda, assegura que continuaran reduint les emissions de CO2 en un 1,7% anual. ERC i C's, tot i mostrar-se'n partidaris, no concreten en quin grau reduiran les emissions de gasos amb efecte hivernacle.

Tot i així, ERC entén que els riscos del canvi climàtic han de ser considerats en totes les estratègies de país (productives, econòmiques, formatives, socials, etc.). El PP, per la seva banda, vol potenciar els suports digitals (llibres, diaris, pel·lícules, etc.) i l'administració digital, per tal de reduir el consum de materials com el paper i les emissions de CO2.

Els partits també aposten, d'una manera o altra, per les energies renovables, encara que C's pretén reduir les primes a les plantes d'energies renovables i els impostos als combustibles. Com a novetat, tots els programes (excepte el de CiU) aposten per l'eòlica marina en zones profundes. ERC vol aprovar la Llei de desplegament de les energies renovables i duplicar les previsions del Pla de l'Energia 2020, arribant al 25% del consum elèctric renovable. ICV-EUiA, a més, aposta per les centrals microeòliques i per estudiar l'ús de les ones del mar.

Tants uns com altres es posen d'acord en facilitar la producció i venda d'energia elèctrica produïda en cases particulars. També hi ha un ampli consens en impulsar mesures d'estalvi energètic en empreses i habitatges i en promoure el vehicle elèctric: més concretament, el PSC garanteix que en 4 anys tots els departaments de la Generalitat tindran una flota de vehicles 100% elèctrics o híbrids i abaratiran les places d'aparcament pels vehicles d'aquest tipus, i ICV-EUiA preveu aplicar una "fiscalitat verda", apujant els impostos als vehicles més contaminants, mentre que el PP vol reduir els impostos als menys contaminants.

Però no tot és consens. ERC i ICV-EUiA es mostren plenament partidaris de tancar totes les centrals nuclears i de rebutjar el cementiri de residus nuclears d'Ascó, mentre que el PSC considera que l'energia nuclear continuarà sent necessària a mig termini, el PP hi aposta decididament per reduir la dependència energètica de l'exterior, i CiU i C's no en diuen res. Aquests últims tres partits sí que aposten per acabar i posar en marxa la línia elèctrica de molt alta tensió (MAT) entre Sentmenat i Bescanó, mentre que ICV-EUiA s'hi oposa i ERC i C's en reclamen el soterrament.

Finalment, ICV-EUiA defensa les mesures de limitació de velocitat a la corona metropolitana de Barcelona per reduir la contaminació de l'aire, mentre que el PSC aposta per flexibilitzar la limitació fixa de 80km/h i CiU, PP i C's la volen suprimir.

Aigua i residus
Tots els partits són partidaris de fomentar l'estalvi, però discrepen en com obtenir més aigua. PSC i ICV-EUiA coincideixen en la voluntat d'ampliar la dessalinitzadora de la Tordera i construir la del Foix. En canvi, CiU segueix apostant pel transvasament d'aigua del Roine cap a Barcelona, cosa que permetria reduir l'aportació del Ter. C's (que també posa èmfasi en la reducció de pèrdues d'aigua de la xarxa de distribució), PP i PSC, tot i que no parlen de grans transvasaments, es mostren favorables a la interconnexió de xarxes, mentre que ERC i ICV-EUiA s'hi oposen i, alhora, aposten per retornar ràpidament l'aigua del Ter a la seva conca.

En aquest sentit, ERC vol promoure un "Pacte Nacional sobre l'Aigua", amb tots els agents implicats, i ICV-EUiA crear la figura dels "bancs d'aigua" a les conques internes, mitjançant els quals es pugui adquirir aigua per a usos urbans aprofitant l'aigua estalviada en el sector agrícola. El PP aposta per utilitzar aigua de mar en les fonts i piscines públiques.

En relació als residus, CiU proposa dedicar més recursos als programes de gestió de residus industrials i municipals i al de dejeccions ramaderes. El PP vol fer entrar capital privat en la gestió d'abocadors i tractament de residus. El PSC proposa utilitzar els residus urbans no reciclables per obtenir energia, gràcies a les plantes de valorització energètica o l'aprofitament del biogàs dels abocadors. Per contra, ERC vol promoure el reciclatge per sobre de la incineració i l'abocament, i renunciar als tractaments tèrmics per a la valorització energètica.

ERC aposta per eliminar progressivament les bosses de plàstic d'un sol ús i ICV-EUiA concreta que en vol reduir el consum un 50% el 2012. En una línia semblant, C's promourà que les bosses d'un sol ús siguin biodegradables. Tant C's com ERC i ICV-EUiA també aposten per reimplantar el sistema de devolució, dipòsit i retorn d'envasos.

 

Relacionats

Reportatge
Reportatge

El consum desmesurat dels productes i l’excés de materials que els protegeixen o envolten són dues importants fonts de generació de residus. Sobretot en el cas dels plàstics d’un sol ús. 

Entrevista
Dante Maschio, Enginyers sense Fronteres

Butlletí