El projecte de rehabilitació de l'espai fluvial del riu Congost i Can Cabanyes correspon a un àmbit d'actuació de 12,86 hectàrees, des de la passera del riu Congost a l'altura de l'EDAR de Granollers fins al final del terme municipal. L'objectiu era actuar de manera integral en la recuperació de la llera d'un dels trams del Congost millor recuperat en els darrers anys, i de l'espai de Can Cabanyes. Així es completava la rehabilitació ambiental de la zona, iniciada l'any 2001 i que ha comportat una millora paisatgística i d'ús social de l'espai. De fet en els darrers anys s'ha aconseguit que el riu gaudeixi d'una millora ecològica substancial, i hagi estat inclòs, durant el 2006, a la proposta catalana de la Xarxa Natura 2000.
Les millores en el riu Congost han passat per la rehabilitació de la riba dreta del riu, aigües avall de l'efluent de Can Cabanyes; naturalitzar l'àmbit d'afectació de l'efluent de l'EDAR a la riba esquerra del riu Congost; controlar l'erosió al marge esquerre del riu, entre la passera de Can Cabanyes i fins al final de les instal·lacions de l'EDAR i integrar paisatgísticament la passera de Can Cabanyes.
El projecte, amb un cost de 101.050 €, estava promogut per la Fundació Territori i Paisatge, l'Àrea d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Granollers; i comptà amb el finançament de la Fundació Territori i Paisatge en conveni amb el programa de gestió d'espais naturals d'interès local de la Diputació de Barcelona. L'Ajuntament de Granollers va participar en el seguiment tècnic de l'execució dels treballs, conjuntament amb els serveis tècnics de l'Àrea d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona.
Aquestes són, en concret, les actuacions realitzades:
Rehabilitar la riba dreta del riu, aigües avall de l'efluent de Can Cabanyes:
· Eliminar la vegetació invasora i revegetar la riba amb plantacions autòctones, promovent la recuperació del bosc de ribera
· Sembrar amb espècies herbàcies
· Instal·lar herbassars estructurats en fibra
· Instal·lar rotllos estructurats en fibra vegetats
· Plantar una salzeda.
· Integració paisatgística escullera amb la plantació entre els blocs d'espècies arbustives, aquestes tècniques permeten la millora de l'estructura de l'escullera i per tant en la seva resistència hidràulica.
· Crear una zona humida, aprofitant el curs d'aigua superficial del riu, amb l'objectiu d'augmentar la diversitat paisatgística del medi fluvial, aprofitar la surgència d'aigua de la depuradora per crear un ambient naturalitzat. La bassa vegetada augmentarà la diversitat d'ambients als marges de la llera, donant un nou ús al cabal d'aigua. El disseny de la bassa es planteja com element continu amb materials de bioenginyeria, que incrementen la consolidació de l'estructura creada davant fenòmens erosius, avingudes i altres pertorbacions dins de l'àmbit fluvial. La bassa tindrà un canal de desguàs que conduirà les aigües en direcció a la llera. Aquest canal acollirà igualment vegetació hel·lòfila en els seus marges.
Naturalitzar l'àmbit d'afectació de l'efluent de l'EDAR, a la riba esquerra del riu Congost:
L'entrega de l'efluent de l'EDAR al riu Congost presenta una bromera característica deguda entre altres a la presència de tensoactius a l'efluent. Aquests components, innocus al medi, provoquen un efecte visual negatiu, agreujat per la velocitat de sortida i el pendent de sortida de l'aigua de l'EDAR. La presència de l'espai de Can Cabanyes, recentment rehabilitat com aiguamolls i centre d'educació ambiental, juntament amb el passeig fluvial, augmenten l'afluència de l'ús social i la necessitat de millorar els elements que conformen aquest paisatge, destacant el canal de sortida de l'efluent de l'EDAR.
Actuacions sobre el canal de desguàs actual:
· Eliminació del canal de formigó.
· Excavacions i moviments de terres pel traçat del nou canal i la fossa de resalt hidràulic.
· Protecció del llit del ressalt i el canal amb blocs d'escullera.
· Protecció dels marges del ressalt i el canal amb blocs d'escullera.
· Revegetació dels marges .
· Instal·lació d'herbassars estructurats en fibra a l'entrega del canal al riu.
· Plantació de salzeda arbustiva lateral de protecció.
· Plantació de salzeda arbustiva frontal a la barra de sediments.
· Closa arbustiva al passeig fluvial adjacent a l'EDAR de Granollers.
Control de l'erosió al marge esquerre del riu Congost:
S'han aplicat diferents tècniques estabilitzadores i de protecció davant l'erosió i possibles esllavissades dels marges del riu, de manera que es permeti una ràpida retenció del material superficial del pendent i l'estabilització
Integració paisatgística de la passera de Can Cabanyes:
El gual d'accés a Can Cabanyes es troba poc integrat amb l'entorn a causa de les seves dimensions i al material de construcció. Es proposaren una sèrie d'actuacions encaminades a millorar la integració paisatgística d'aquest gual:
· Reblert dels laterals del gual
Reblert amb mitjans mecànics amb la terra extreta dels ulls del gual dels laterals de la llosa per tal d'aconseguir no veure el frontal d'aquest a la secció de llera compresa entre la llera d'aigües baixes i l'escullera del marge d'aigües altes. Aquesta situació ja es compleix en el cas del tram tocant al marge del nucli urbà de Granollers
· Tenyit amb sulfat de ferro de la llosa del gual
Aplicació d'un sistema per tenyir l'estructura formigonada actual per aconseguir una major integració en l'entorn.
Noves actuacions a l'espai de Can Cabanyes: creació d'una bassa per a la recuperació de les poblacions d'amfibis, a partir de l'efluent de l'aiguamoll
El manteniment i conservació d'estanyols o basses, presents en l'àmbit rural com a reserva d'aigua, és essencial per a la supervivència de moltes espècies d'amfibis, insectes i aus, especialment en les contrades més seques, on constitueixen l'únic refugi per a les espècies aquàtiques. La construcció de noves basses o la reconversió de les antigues per dedicar-les a nous usos (rec, lluita contra els incendis) és també un bon pretext per a actuar a favor de la vida silvestre. En aquest sentit, aquesta bassa complementarà a la superfície d'aiguamolls veïna, que acull una bona mostra de la diversitat d'espècies que solen habitar zones humides.
Requeriments de la bassa:
Situació: La bassa s'ubicarà en la terrassa del marge dret del riu Congost, a continuació dels aiguamolls de Can Cabanyes.
L'aigua: El cabal subministrat provindrà de la canonada de desguàs dels aiguamolls de Can Cabanyes, de forma que serà necessari efectuar un by-pass en aquesta des del que en surti una derivació cap a la bassa d'amfibis i una altra cap a la llera del Congost.
Introducció d'espècies. Es pot accelerar la colonització de la bassa amb espècies vegetals com la boga (Typha sp.) o el canyís (Phragmites australis), jonca d'estany (Scirpus lacustris), etc.
Adjunt | Mida |
---|---|
El riu Congost, al seu pas per Can Cabanyes | 97.59 KB |