Països rics i països en desenvolupament, és a dir, G8 i G5, han mostrat un cop més les seves divergències en la cimera del G8 celebrada al Japó. Si bé tots ells van coincidir en el fet que cal treballar per reduir l'emissió de gasos contaminants, no hi ha hagut cap acord concret en la manera com s'ha d'aconseguir. De fet, només han aconseguit pactar que cadascú ho faci segons les seves capacitats, la qual cosa significa si fa no fa continuar com abans de la cimera. Les economies de l'anomenat G5 (Xina, Índia, Brasil, Mèxic i Sud-Àfrica) i Austràlia, Indonèsia i Corea del Sud, no han acceptat l'objectiu de retallar un 50% les emissions per l'any 2050 -com s'han proposat els líders de les grans potències-, però sí que s'han compromès a efectuar "retallades profundes" a mitjà i llarg termini. Però l'Índia i la Xina, per exemple, no han concretat cap data.
No obstant això, el president de la Comissió Europea, José Manuel Barroso, va qualificar de "progrés notable" l'acord de reduir els gasos contaminants del G8, si bé reconeix que "queda molta feina per davant". En un comunicat, el president de la Comissió també va qualificar d'"error" dir que l'assumpte del canvi climàtic és motiu de "confrontació entre els països desenvolupats i aquells en procés de desenvolupament". Barroso ha instat els líders del grup dels cinc i també Àustràlia, Corea del Sud i Indonèsia, "a reconèixer que no existeix cap contradicció entre el creixement econòmic i la reducció d'emissions".
Les ONG parlen de "gran vergonya"
Un cop finalitzada la cimera, les ONG s'han mostrat molt decebudes pels resultats de les reunions, ja que no s'ha arribat a cap compromís per a la reducció del CO2 a mig termini. Oxfam ha recordat que el canvi climàtic està estretament lligat a l'augment dels preus dels aliments i Greenpeace ha culpat al Japó, Canadà i els EUA d'haver frenat un acord. WWF/Adena ha qualificat de "gran vergonya" la reunió dels països del G8 amb la resta de les principals economies del món per intentar "prendre el pèl al món" venent la reducció del 50% de les emissions de CO2 per al 2050 com un progrés, quan la "pilota continua en el camp del G8".
Dinou plats per parlar de la crisi alimentària
Però si ha hagut una imatge de la cimera que ha demostrat la falta de connexió dels líders del G8 amb els problemes del planeta va ser el sopar de dinou plats que van fer els mandataris i les seves esposes mentre abordaven la greu crisi alimentària que està afectant a tot el món. De fet, el president del Govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, ha assegurat que esperava una "resposta més contundent i activa a la crisi alimentària, perquè hi ha vides humanes en joc", afegint que "amb un parell de plats també es menja bé". Amb tot, Zapatero ha demanat que "el sopar no sigui elevat a la categoria de reunió". Zapatero confia que la solució al problema s'aconsegueixi en el marc de la cimera de l'ONU del pròxim mes de setembre -on s'analitzaran els objectius del mil·lenni-, tot i que, a jutjar dels resultats de l'última cimera celebrada a Roma, no hi ha gaire marge per l'esperança.
Adjunt | Mida |
---|---|
Foto de família dels líders del G8 al Japó | 16.65 KB |