Nova planta de tractament de matèria orgànica al Vallès Oriental

La infraestructura tindrà una capacitat de tractament de 45.000 tones anuals
Font: Gencat
05/11/2008 - 00:00
La nova instal·lació forma part d'un conjunt d'infraestructures que s'estan desplegant, d'acord amb el nou model de gestió dels residus impulsats pel Govern de Catalunya

El centre comarcal de tractament de residus del Vallès Oriental -situada a Granollers- comptarà a finals de 2008 amb una planta de digestió anaeròbica que permetrà ampliar la seva capacitat de processament de matèria orgànica, que passarà de 25.000 a 45.000 tones a l'any. Aquesta nova instal·lació també permetrà millorar el procés de compostatge i tractament de les olors, i obtenir biogàs per producció elèctrica, combustible ecològic que serà utilitzat per a autoconsum, mentre que l'excedent s'exportarà a la xarxa elèctrica. Els objectius són maximitzar la producció de biogàs i el compost d'alta qualitat i gestionar i tractar els residus amb la màxima cura envers l'entorn.

Un nou model per tractar residus

La planta de Granollers forma part del nou model de residus impulsat per la Generalitat de Catalunya, en cooperació amb els ens locals. Aquest nou model té com a elements clau la prevenció, la recollida selectiva i el tractament de tots els residus, previ a la seva eliminació o disposició final. Això permet recuperar el màxim de material i reduir la quantitat de residus destinats a tractament final. Per posar en marxa aquest model de gestió, l'Agència de Residus de Catalunya ha impulsat el Pla territorial sectorial d'infraestructures de gestió dels residus municipals de Catalunya 2005-2012, que estableix les necessitats de plantes de tractament de residus a tots els municipis de Catalunya fins el 2012.

D'altra banda, també és clau el suport als ens locals, mitjançant el finançament de les inversions i l'aportació de recursos tècnics, ajuts al foment de la recollida selectiva de matèria orgànica i altres recollides en origen.

El Pla territorial es fonamenta en l'equilibri territorial, és a dir, en el fet que la brossa es gestioni en àmbits propers on es genera. Per això, la nova planta de compostatge de Granollers disposarà de les infraestructures necessàries per tractar la matèria orgànica dels residus municipals generada tant al Vallès Oriental com al Maresme fins al 2012. És al 2012 quan es preveu assolir els objectius de recollida selectiva de la matèria orgànica marcats pel Programa de gestió de residus municipals de Catalunya, que són del 55%.

El pressupost d'adjudicació de les obres de millora i ampliació de la planta de compostatge de la matèria orgànica de Granollers és de poc més 23 milions d'euros, dels quals l'Agència de Residus de Catalunya en finança 11,6 milions i la resta els finança el Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental, amb els ajuts obtinguts dels Fons de cohesió (12.119.181 euros), Xarxa (988.000 euros), Feder (380.000 euros) i PUOSC (300.000 euros).

--
Més informació:
Pla d'Acció per a la gestió de residus municipals a Catalunya 2005-2012 (PDF)

Relacionats

Article

Del 5 a l’11 de maig i en el marc de la celebració de la Setmana Internacional del Compost (International Compost Awareness Week – ICAW2024) diverses deixalleries del Bages o del Vallès Oriental oferiran compost gratuït provinent de les restes orgàniques.

Notícia

Ajuntaments i entitats socials i ambientals del Vallès Oriental exploren aliances per impulsar l’Agenda 2030.

Notícia


L'Ajuntament de Granollers també ha obtingut el finançament per tirar endavant una planta potabilitzadora d'aigua freàtica

Butlletí