Tot i els dubtes i les recances, Europa ha aconseguit arribar a un consens per combatre el canvi climàtic. L'objectiu és que abans del 2020 els països de la UE assoleixin els compromisos de retallar les emissions de diòxid de carboni un 20% i millorin l'eficiència energètica un altre 20%, així com fer que el 20% de l'energia que es consumeixi provingui de fonts renovables.
Reunits a Brussel·les, els caps d'estat i de govern dels 27 van aconseguir així superar les seves diferències, tot i que es van haver de fer importants concessions a sectors industrials i a alguns països de l'Est, encara molt dependents del carbó i necessitats d'innovació. Nicolas Sarkozy, president francés i de la Unió Europea fins a finals d'any, es va mostrar eufòric i va assegurar que "cap altre continent s'ha dotat d'uns acords vinculants com els que nosaltres hem pactat de forma unànime". També Yvo de Boer, secretari de Nacions Unides pel canvi climàtic, va celebrar la "determinació i valentia" europea en un moment en què ja s'està negociant el futur del protocol de Kyoto.
Un acord suavitzat
Tot i les felicitacions, sembla que arribar a aquest acord no va ser gens fàcil. Segons publica El País, el debat va ser especialment dur quan es negociava quines directives entrarien en vigor a partir de 2013, afectant als sectors més contaminants (electricitat, acer, ciment...). Per poder tancar l'acord, els objectius es van diluir i dilatar en el temps, de manera que el pagament dels drets d'emissió en aquestes indústries només afectarà al 30% de les emissions al 2013, al 70% el 2020 i al 100% el 2027, és a dir, set anys més tard del que proposava la Comissió Europea.
Un altre punt on s'ha hagut de cedir ha estat en aquelles empreses en sectors amb un elevat risc de deslocalització, que no hauran de pagar per les seves emissions sempre que apliquin les tecnologies més avançades per reduir les seves emissions. Les pressions d'Itàlia i Alemanya van ser determinants per suavitzar l'acord, tot i que la dirigent alemanya, Àngela Merkel, va negar que s'haguessin rebaixat els objectius i va dir que aquest acord era tot un "èxit" (veieu aquí els detalls de l'acord).
Poznan ho deixa pel 2009
El pla europeu contra el canvi climàtic contrasta amb la indefinició amb què ha acabat la cimera del clima de les Nacions Unides a Poznan. Hi ha hagut un acord d'última hora sobre el calendari per donar a llum un nou tractat que substitueixi el Protocol de Kyoto, però s'han deixat les grans qüestions de banda fins la cimera de Copenhaguen de finals del 2009. En aquest context, tothom confia ara en l'arribada de la nova administració de Barack Obama per desblocar les negociacions i liderar el procés. En aquest sentit, Obama ha escollit a l'especialista en tecnologies per combatre el canvi climàtic i premi Nobel de física Steven Chu, per a dirigir el departament d'energia nord-americà.
A Poznan també hi ha hagut consens sobre les ajudes als països en vies desenvolupament, que es queixen perquè els diners no són els que esperaven: rebran uns 220 milions d'euros anuals, molt lluny del 50.000 milions que segons Oxfam serien necessaris i encara més lluny dels 200.000 milions d'euros que ha promès la Unió Europea per encarar la crisi financera.
--
Informació relacionada a Sostenible.cat:
Poznan: encallats a mig camí entre Bali i Copenhaguen
L'Agència Internacional d'Energies Renovables serà una realitat el 2009
Adjunt | Mida |
---|---|
Nicolas Sarkozy i José Manuel Durão Barroso | 18.47 KB |