Mataró revisarà aquest any la seva Agenda Local 21, adaptant-la a les iniciatives de lluita contra el canvi climàtic. Aquest procés, liderat pel Servei de Medi Ambient i Sostenibilitat del consistori, suposa l'inici d'una nova etapa, anomenada "Pla de lluita contra el canvi climàtic - Agenda Local 21 de Mataró", on s'inclouran tant accions d'adaptació com de mitigació del canvi climàtic.
Segons informa el consistori, l'ajuntament ha aconseguit un grau d'assoliment del 80% del Pla d'Acció Ambiental (PAA) de l'Agenda 21 durant els seus 10 anys d'implantació, que en aquest primer període ha definit les accions necessàries per desenvolupar la ciutat amb els criteris de sostenibilitat marcats a la carta d'Aalborg. Es tracta d'un resultat positiu per a un pla aprovat a deu anys vista, ja que algunes de les accions plantejades al seu inici han perdut vigència.
En concret, el PAA ha comptat amb 8 línies estratègiques més una afegida per actuacions no contemplades inicialment però concordants amb els seus objectius, 25 programes d'actuació, 85 actuacions i 153 subaccions. Les actuacions realitzades durant aquests 10 anys han suposat una despesa associada a l'execució del PAA estimada en 124.596.864 euros. Així mateix, s'han invertit 35.883.257 euros per a actuacions concordants amb els objectius del PAA.
Nou enfocament
Paral·lelament a les iniciatives d'Agenda 21 Local, en els darrers anys ha sorgit la necessitat d'articular, des de totes les escales, la lluita contra el canvi climàtic. A escala local, la Comissió Europea ha posat en marxa el Pacte dels alcaldes i alcaldesses. Les ciutats adherides es comprometen a aconseguir els objectius comunitaris de reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle; en concret, a reduir en més d'un 20% les emissions de CO2 l'any 2020, incrementant en un 20% l'eficiència energètica i aconseguint que un 20% del subministrament energètic procedeixi de fonts renovables.
Precisament, l'alcalde de Mataró i diputat de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Joan Antoni Baron, va encapçalar fa uns dies a Brussel·les una delegació dels ajuntaments de la província de Barcelona per participar en la cerimònia del Pacte d'alcaldes contra el canvi climàtic celebrada al Parlament Europeu. A Catalunya ja s'hi han adherit més de 70 municipis al Pacte.
La Diputació dóna suport a les ciutats adherides en l'elaboració d'un Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible (PAES) per assolir els objectius del pacte. El PAES incorporarà iniciatives de mitigació del canvi climàtic, amb una diagnosi, un pla d'acció i un pla de seguiment.
Per tant, el nou Pla de lluita contra el canvi climàtic - Agenda Local 21 de Mataró serà, a nivell local, el marc d'aquesta estratègia. La nova Agenda 21, que l'Ajuntament espera tenir elaborada abans de l'agost, integrarà les polítiques i directrius establertes a escala internacional, espanyola i catalana. Els treballs comportaran les següents fases:
- Recollida d'informació: definició de dades complementàries a les disponibles, recollida d'informació sobre polítiques locals i supramunicipals i bones pràctiques existents.
- Anàlisi i tractament de la informació: entre d'altres, es farà una anàlisi dels equipaments, l'enllumenat i la flota de vehicles, i una predicció sobre les millores d'estalvi possible.
- Avaluació de les emissions del consum del municipi al període 2005-2008 i del consum directe de l'Ajuntament.
- Diagnosi amb àmbits prioritaris d'actuació.
- Esquema del Pla, amb la formulació d'objectius i fites de reducció globals i per àmbits.
- Redacció de fitxes d'acció del Pla de lluita.
- Pla de participació: desenvolupament de sessions de participació ciutadana i organització de sessions de treball de tècnics municipals.
- Actualització del Pla de seguiment de l'Agenda 21.
- Informe de síntesi, que es presentarà al Consell Municipal del Medi Ambient.