Convertir al vianant en el principal protagonista de la mobilitat a la ciutat, afavorir la utilització del transport públic front a l'ús dels vehicle privat i organitzar els espais d'aparcament de forma coherent i sostenible, són alguns dels objectius del nou Pacte per la Mobilitat impulsat per l'ajuntament de Sitges, i que ha de donar resposta a les necessitats de mobilitat del municipi, tot pensant en el futur i orientant els projectes en base a principis com la sostenibilitat i l'accessibilitat.
Segons l'alcalde de Sitges, Jordi Baijet, el pacte vol "donar resposta a una proposta latent", afegint que "estem apostant perquè hi hagin espais diferenciats pels cotxes i per a les persones, volem un transport públic que respecti el medi ambient, i volem promoure la bicicleta com a mitjà de transport". En relació a les necessitats de mobilitat del municipi, l'alcalde també assegura que el Pacte "pot donar solució a Sitges com a municipi turístic" i ha anunciat que "s'està treballant per implantar el transport públic híbrid i elèctric".
El Pacte per la Mobilitat de Sitges vol ser un instrument de planificació i de futur per aconseguir una mobilitat sostenible, menys agressiva per a l'entorn i per als ciutadans i ha d'expressar la voluntat de tots els sectors econòmics, polítics i socials representats a les entitats, associacions i al mateix Ajuntament, així com també ha de fixar criteris comuns per poder planificar tots els projectes que afectin a la mobilitat local.
En aquest sentit, el Pacte s'aixeca sobre dos principis bàsics: la sostenibilitat i l'accessibilitat. La intenció és buscar una mobilitat més sostenible, menys agressiva per l'entorn i pels ciutadans, més planificada, eficient, que estalviï recursos i sigui més respectuosa amb el medi ambient. També ha de tenir en compte la seguretat, l'eficiència, la garantia de qualitat de vida i el dinamisme econòmic.
Per tant, els principals objectius del nou Pacte per la Mobilitat són:
- Convertir al vianant en el principal protagonista de la mobilitat a la ciutat
Afavorir la utilització del transport públic front a l'ús dels vehicle privat
- Organitzar l'espai d'aparcament de forma coherent i sostenible
- Millorar la seguretat vial com a mesura per a una mobilitat menys perillosa
- Afavorir la intermodalitat entre mitjans de transport
- Portar a terme actuacions d'informació, conscienciació i educació
A més, el Pacte vol incloure una metodologia per desenvolupar processos participatius amb tots els sectors i treballar amb indicadors que permetin la realització de seguiments. En aquest sentit, l'ajuntament iniciarà properament una ronda de consultes amb els grups municipals i després convocarà la primera de les taules de participació ciutadana al setembre. A través d'aquestes taules s'aniran convocant a les associacions de veïns, gremis de la vila, distribuïdors de mercaderies, etc.