Margarita Calafell, investigadora del Departament d'Enginyeria Química a l'ETSEIAT de la UPC a Terrassa, ha patentat un nou material fabricat a partir del tractament biotecnològic dels residus de paper. Aquest producte, gràcies a les seves propietats de resistència, aïllament i impermeabilitat, pot substituir els plàstics, els derivats de la fusta, o els cautxús, segons informa La Malla.
El nou material, que encara no ha estat batejat, es pot aconseguir modificant les propietats de tota mena de residus que provinguin de matèries cel·lulòsiques (paper), polimèriques (plàstics) i fins i tot del cautxú dels neumàtics
Calafell és la responsable del Laboratori de Catàlisi Enzimàtica del grup de recerca ENGIBIO de la UPC. Fins ara, el paper s'havia reciclat per obtenir novament paper o cartró, però la novetat és el reaprofitament dels residus generats durant aquest procés per crear un nou tipus de material que ofereix múltiples possibilitats i és respectuós amb el medi ambient. Segons Calafell, pot substituir materials com el Pladur, el Poliespan i tota mena d'embalatges, així com altres productes derivats del petroli.
1 kg de paper, 1 kg del nou material
A més, el procés és força productiu ja que és possible obtenir fins a un quilogram d'aquest nou material a partir de la mateixa quantitat de paper. Calafell afirma que amb la nova tècnica es pot aconseguir modificar les propietats de tota mena de residus que provinguin de matèries cel·lulòsiques (paper), polimèriques (plàstics) i fins i tot del cautxú dels neumàtics.
Encara per batejar
La investigadora, que encara no ha escollit un nom pel material, es prepara per comercialitzar el nou producte mitjançant diferents vies, com la creació d'una empresa dins de l'UPC, i ja busca inversors per fabricar-ho a gran escala.